print sitemap zoeken disclaimer contact

Paarden en belastingen


Een paard van de zaak

Als uw dochter al jaren loopt te zeuren over een mooi paard of een pony, is nu het moment daar! Er zijn namelijk plannen om de omzetbelasting (BTW) op paarden en pony's te verhogen van 9% tot 21%. Als u van een particulier een paard koopt speelt dit probleem niet. In de wandelgangen hoor ik zelfs dat de Belastingdienst droomt van een speciale paardenbelasting. 

In Nederland zijn er zo'n 500.000 paarden en pony's. De paardenhandel is een lucratieve business waar jaarlijks zo'n € 1,2 miljard in omgaat. Is er fiscaal ook geld te verdienen met de paardenhandel? Dit heb ik eens voor u onderzocht.

Paard als reclame-object  

Stel, uw dochter heeft een mooi paard dat wekelijks meedoet aan diverse wedstrijden in Twente. Op het dekje, de deken en trailer staat het logo van uw bedrijf en u wilt daarom kosten van het deelnemen aan de wedstrijden opvoeren als reclamekosten. Als de kosten niet worden gemaakt om uw persoonlijke behoefte (als eigenaar van uw bedrijf) te bevredigen, zijn de kosten zakelijk en dus aftrekbaar. In een uitspraak van de Hoge Raad uit 2002 ging dit niet helemaal goed. De ondernemer bleek wel een echte liefhebber van paarden en dan zijn de kosten grotendeels privékosten, aldus de geleerden. Ik ben geen liefhebber van paarden, dus voor mij zijn de kosten zeker zakelijk. Mits u een zakelijk verhaal heeft, zijn de kosten dus aftrekbaar, edoch hobby moet hobby blijven en zaken zaken.

Paardentrailer is niet altijd zakelijk

In een procedure bij het Gerechtshof in Arnhem wordt door de rechter vastgesteld dat de afschrijvingskosten van een paardentrailer geen ondernemingskosten zijn. Het gebruik betreft namelijk geen ondernemingskosten. Het bedrijf van de heer X ontwikkelt software. X koopt een trailer via de onderneming en op de trailer wordt een logo van het bedrijf geplakt. De paardentrailer wordt gebruikt door de stiefdochter van de heer X. De Rechtbank en het Gerechtshof zijn het niet met X eens, afschrijvingskosten zijn niet aftrekbaar. De belangrijkste reden is dat de trailer niet gekocht is met het oog op de zakelijke belangen van het software bedrijf. Lees hier de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden d.d. 4 maart 2014.

Een hobbypaard of een bedrijfspaard  

Vele procedures gaan over de vraag of het houden van diverse paarden een hobby is (kosten niet aftrekbaar) of een bedrijf (kosten aftrekbaar). Meestal zal dit van de feiten afhangen en per casus zal dit dan ook verschillen. U heeft 3 paarden, is dit een bedrijf? Denk het niet. Nu heeft u 30 paarden om uw boerderij lopen, is dit een bedrijf? Hierover zijn diverse procedures en de algemene conclusie is dat, als er in redelijkheid winsten te verwachten zijn, er sprake is van een onderneming. Dit betekent dat u best aanloopverliezen mag hebben, maar er moet wel uitzicht zijn op betere tijden.

Paard op de balans van uw bedrijf

U koop een paard (of vliegtuig kan ook) niet privé maar op de zaak. Zijn de kosten aftrekbaar? De kosten worden binnen het bedrijf geboekt als representatie- of reclamekosten, meestal zie ik dit in de sector waar ondernemers nog echt creatief ondernemen (de MKB-praktijk). Fiscaal niks mis mee, mits het zakelijk is en wederom niet de persoonlijke interesse van de ondernemer overheerst. Een duidelijke lijn is niet te trekken en er is dan ook een grijs gebied. Enkele voorbeelden uit de praktijk:

  • Wanverhouding: een ondernemer koopt een Ferrari op de zaak. De inspecteur (jaloers op de auto?!) vond de auto een maatje te groot, hij schrapte de kosten. Dit doet een weldenkende ondernemer niet, aldus de inspecteur. De rechter was het daar niet mee eens, de kosten zijn gewoon aftrekbaar. Een ondernemer die een vliegtuig via de zaak kocht werd wel op de vingers getikt, dit was een brug te ver. Kosten niet aftrekbaar, aldus de rechter.
  • Persoonlijke voorkeur: een ondernemer koopt 2 paarden en zet ze op de balans van zijn bedrijf. Afschrijven over de aanschafwaarde en kosten aftrekbaar, dacht de ondernemer. U kunt geen investeringsaftrek claimen omdat een paard geen bedrijfsmiddel is, aldus de wet. Het paard wordt vol reclame gehangen en ook de trailer kocht de ondernemer op de zaak. Al met al € 11.000 kosten voor het bedrijf. De inspecteur is het niet eens met de aftrekpost en ziet een wanverhouding tussen de kosten en het nut. De rechter is het hiermee deels eens, 75% van de kosten in privé de rest zakelijk.  

Winst op paarden onbelast? 

Als u privé een paard bezit en deze met winst verkoopt, is de winst onbelast. Als u tien paarden met winst verkoopt, is het wellicht een ander verhaal omdat de Belastingdienst kan stellen dat u een bedrijf heeft waaruit winst te verwachten is; verkoopt u ze met verlies, dan is het - volgens de Belastingdienst - zeker geen bedrijf, maar dit terzijde. Mevrouw Van Beek had een trainingsstal voor paarden en was een liefhebber. In 2001 kocht ze voor € 5.000 privé een paard en verkocht deze 5 jaar later voor € 75.000. Een gelukje in het voordeel, zou u zeggen. De inspecteur stelt echter "inkomen" en belasting betalen. De rechter is het hiermee eens, mevrouw weet zoveel van de paardensport en heeft ook een onderneming in deze sector, dat er sprake is van inkomen (resultaat uit overige werkzaamheden) en niet van onbelaste winst. Ook het hoogste rechtscollege (de Hoge Raad) heeft er nog naar gekeken  en kwam niet tot een andere conclusie, belasting betalen derhalve.

Paarden en margeregeling  

Als een autohandelaar een auto koopt van een particulier en vervolgens doorverkoopt, mag hij BTW in rekening brengen over zijn (winst)marge. Voor paarden gold dit nog niet. Als een handelaar een paard verkoopt aan een particulier, moet hij 9% omzetbelasting over de verkoopprijs in rekening brengen. Het Europese Hof in Brussel heeft hier in 2004 naar gekeken en stelt dat, als een handelaar een paard koopt van een particulier en vervolgens doorverkoopt, hij ook de margeregeling mag toepassen, het paard was namelijk een "gebruikt goed". Een paard bij een handelaar kopen is door deze uitspraak dus iets goedkoper geworden.

Paard in privé financieren 

Als u een lening afsluit - of een paard met eigen geld koopt - levert dit (soms) een voordeel op. De aankoopsom komt in mindering op uw box 3 vermogen en het paard hoeft u niet als bezitting aan te geven. Hiermee heeft uw dochter een paard en u een aftrekpost in box 3.

Conclusie

U kunt op het verkeerde paard wedden, maar als u dit niet doet zal de fiscus soms een deel meebetalen. U zult uw adviseur moeten overtuigen want die zal het zeker niet altijd zien zitten. Hij denkt al snel dat het niet goed zal komen. Zegt u hem namens mij dat hij denken aan een paard moet overlaten, die heeft een groter hoofd. Het moet echter wel zakelijk en redelijk blijven, vraagt u dus geen onredelijke dingen!

Veel plezier bij de Military! 

Deel deze pagina

Laatste update op 10-02-2021
Artikel gemaakt op 01-10-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns Military Boekelo Paard en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap