print sitemap zoeken disclaimer contact

Military 2012 column

Dit jaar zijn wij mediapartner van de Military. Daarnaast zijn wij aanwezig op de stand van Van Deinse Media. Hieronder de column welke is geplaatst in het Military Magazine 2012.

Auto, paard of vliegtuig van de zaak

Als u een auto van de zaak rijdt, moet u meestal 25% van de cataloguswaarde als bijtelling voor privégebruik aangeven. Voor milieuvriendelijke auto’s is dit percentage lager (0%, 14% of 20%). Bij een vliegtuig, helikopter, paard, motor of scooter die u van de zaak krijgt, bent u dit niet verplicht.

Lagere bijtelling auto van de zaak

De bijtelling kunt u voorkomen via een kilometeradministratie. Hieruit moet dan volgen dat u minder dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden. In mijn praktijk zie ik nog een aantal mogelijkheden voorbijkomen om uw bijtelling te beperken. De belangrijkste zijn:

1)     oldtimer van de zaak;

2)     auto op grijs kenteken;

3)     auto op buitenlands kenteken;

4)     bijtelling deels toerekenen aan uw partner.

Vliegtuig of helikopter van de zaak

Het is fiscaal gunstig en leuk om op kosten van de zaak te vliegen. De files nemen toe en tijd is geld. In de huidige tijd komt het steeds vaker voor dat mensen zich via een helikopter of vliegtuig verplaatsen. Als de ondernemer een vliegtuig koopt op zakelijke gronden (weldenkende ondernemer), dan zijn de kosten fiscaal aftrekbaar, dit heeft de rechter meermaals bevestigd. Als u ook privé gebruik maakt van uw vliegtuig, moet u hiervoor een zakelijke prijs vanuit uw bedrijf aan privé doorberekenen. Wij zien nu af en toe klanten die gezamenlijk een vliegtuig in een stichting of coöperatie kopen.

Scooter of motor van de zaak

Met een scooter of motor van de zaak slalomt u keurig door de fiscale regelgeving. De scooter wordt voor korte ritten en boodschappen door uw secretaresse gebruikt en ook door uw dochter die af en toe voor u werkt. U mag uw dochter hiervoor belonen, tot zo’n € 5.000 is de beloning belastingvrij en heeft u geen problemen met de kinderbijslag of studiefinanciering. U krijgt als bonus de omzetbelasting op de aankoop terug en heeft recht op investeringsaftrek.

Paard van de zaak

Het kopen of sponsoren van een paard om reclame te maken is meestal zakelijk, de trailer en overige toebehoren kunnen ook zakelijk worden gekocht. Dit wordt anders als het enkel privé-elementen heeft. Veel grotere “handelaren” oefenen de stal uit in een B.V., deze B.V. wordt dan in een fiscale eenheid opgenomen om mogelijke verliezen te kunnen compenseren met andere activiteiten binnen het concern. Op de verkoop van paarden (tenzij slacht) zit vanaf 2012 het hoge BTW-tarief van 21% (sinds 1 oktober 2012).

Veel plezier bij de Military!

Deel deze pagina

Laatste update op 12-10-2012
Artikel gemaakt op 11-10-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns Military Boekelo Military 2012 Column

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap