print sitemap zoeken disclaimer contact

Auto, vliegtuig, paard en scooter van de zaak

Als u een auto van de zaak rijdt, moet u meestal 25% van de cataloguswaarde als bijtelling voor privégebruik aangeven. Voor milieuvriendelijke auto’s is dit percentage lager (14% of 20%). Bij een vliegtuig, helikopter, motor of scooter die u van de zaak krijgt, bent u dit niet verplicht.

Lagere bijtelling auto van de zaak

De bijtelling kunt u voorkomen via een kilometeradministratie. Hieruit moet dan volgen dat u minder dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden. In mijn praktijk zie ik nog een aantal mogelijkheden voorbijkomen om uw bijtelling te beperken. De belangrijkste zijn:

  1. oldtimer van de zaak;
  2. auto op grijs kenteken;
  3. auto op buitenlands kenteken;
  4. bijtelling deels toerekenen aan uw partner.

Vliegtuig of helikopter van de zaak

Het is fiscaal gunstig en leuk om op kosten van de zaak te vliegen. De files nemen toe en tijd is geld. In de huidige tijd komt het steeds vaker voor dat mensen zich via een helikopter of vliegtuig verplaatsen. In 2007 wist een handelaar de kosten van een vliegtuig als zakelijke kosten aftrekbaar te krijgen, de rechter was het met hem eens. De kosten zijn aftrekbaar als deze door een weldenkende ondernemer worden gemaakt (goed koopmansgebruik). Mits de kosten dus zakelijk zijn, kunnen deze via uw bedrijf worden betaald. Als u ook privé gebruik maakt van uw vliegtuig, moet u hiervoor een zakelijke prijs vanuit uw bedrijf aan privé doorberekenen of over dit deel belasting betalen. U kunt het vliegtuig ook met meerdere ondernemers in een vereniging of maatschap kopen, hiermee kunt u de kosten verdelen.

Scooter of motor van de zaak

Met een scooter of motor van de zaak slalomt u keurig door de fiscale regelgeving.

U koopt een scooter en laat deze met vrolijke kleuren beplakken. De scooter wordt voor korte ritten en boodschappen door uw secretaresse gebruikt en ook door uw dochter die af en toe voor u werkt. U mag uw dochter hiervoor belonen, tot zo’n € 4.000 is de beloning belastingvrij en heeft u geen problemen met de kinderbijslag of studiefinanciering. Als uw dochter de scooter ook in het weekend gebruikt, moet u hiervoor een deel van de kosten doorbelasten of hierover belasting betalen. Dit kan tegen een zakelijke kilometerprijs (ongeveer € 0,04 per kilometer). Als de Belastingdienst er anders over denkt, moeten zij bewijzen dat uw dochter meer privékilometers heeft gereden. Dit lijkt een onmogelijke opgave. U krijgt als bonus de omzetbelasting op de aankoop terug en heeft recht op investeringsaftrek.

Ook een paard van de zaak kan onder deze wetgeving vallen.

Veel plezier bij de Military 2010!

Meer weten van auto, paard, vliegtuig, scooter en fiscus

Deel deze pagina

Laatste update op 10-02-2021
Artikel gemaakt op 08-09-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns Military Boekelo Auto, paard, vliegtuig, scooter en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap