print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Studenten Bijverdienen studenten fiscale truc

Truc bijverdienen studenten 

Studenten kunnen met een eenvoudige belastingtruc meer verdienen dan € 10.000 per jaar

Met enige regelmaat krijg ik vragen van studenten over bijverdienen. Het inkomensbegrip voor de studiefinanciering is niet altijd hetzelfde en bij winst uit onderneming, inkomsten van een folderwijk of een vakantiebaan gelden verschillende inkomensbegrippen.

Bijverdienen

Het studentenleven is kostbaar en enkel een studiefinanciering is al lang niet meer genoeg om lekker van te leven. Bijverdienen mag, edoch netto niet meer dan € 13.500 (cijfers 2013). Er zijn speciale regels voor vakantiewerk, waarbij in een kwartaal incidenteel meer mag worden verdiend.

Student met vakantiewerk

Je mag dus per jaar als student (18+) een bedrag van zo’n € 10.000 verdienen. Stel dat je onverhoopt in een jaar meer dreigt te verdienen, is er een probleem. Je kunt stoppen met werken maar ook met je werkgever in overleg gaan. Sinds vele jaren is er een truc om toch meer te verdienen en geen probleem te krijgen. De werkgever kan eenvoudig met een druk op de knop meer belasting op het salaris inhouden en afdragen. Voor de werkgever maakt dit niets uit en als student heeft u een spaarpot bij de Belastingdienst, dit kunt u eenvoudig middels een Tj-biljet terugvragen. In 1997 was dit probleem al bekend en in 2008 wordt de wet aangepast, geniet er dus nog even van!

Kinderen die in de zaak van hun  ouders werken

De (zakelijke) beloning van meewerkende kinderen is voor de onderneming aftrekbaar en bij de kinderen vaak laag belast. In de praktijk wordt dit gebruikt als zakgeld of studietoelage waar de Belastingdienst aan mee gaat betalen. Tot zo’n € 400 per maand hoeft er geen loonbelasting te worden ingehouden. Ook met maaltijden voor de kinderen (in de kantine) kan de eigen onderneming een handje helpen, deze mag het bedrijf betalen. Als familieverhoudingen overheersen, hoeven geen premies werknemersverzekering te worden afgedragen. Let op dat het kind niet teveel gaat verdienen (zie boven).

Datum: 22 november 2005.
Bron: zibb

en Universiteit Twente.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Studenten Bijverdienen studenten fiscale truc

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap