print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscale emigratie en pensioen

Bij emigratie moet u in beginsel afrekenen over de meerwaarde in vermogensbestanddelen die u bij de emigratie "meeneemt". De fiscale wetgeving in Nederland kent voor natuurlijke / rechtspersonen een eindafrekeningsmoment (de emigratie).

Emigratie van mensen (natuurlijke personen)

Bij de emigratie van natuurlijke personen moet er een verschil worden gemaakt tussen DGA's (aanmerkelijk belanghouders) en IB-ondernemers. Als een IB-ondernemer zijn onderneming verplaatst, dan moet er worden afgerekend. Bij een DGA is er sprake van een fictieve vervreemding (van de aandelen in zijn B.V.).

Emigratie B.V.

Als de DGA zou emigreren, dan verplaatst de feitelijke leiding van de B.V. zich. Hierbij emigreert de B.V. feitelijk ook mee met de DGA. De B.V. moet afrekenen (vennootschapsbelasting) over de vermogensbestanddelen in de B.V. Dit is anders als de B.V. in Nederland blijft en of er over de vermogensbestanddelen na emigratie nog gewoon in Nederland belasting wordt betaald.

Noot fiscaal jurist

Bij emigratie ontvangt u geen contanten, direct afrekenen zal dus voor liquiditeitsproblemen kunnen zorgen. De (conserverende) aanslag die bij emigratie wordt opgelegd hoeft dan ook niet direct te worden betaald. Er loopt op dit moment een procedure bij de Rechtbank Zeeland - West Brabant over de rechtmatigheid van heffing door Nederland. De Rechtbank heeft prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad, deze vragen gaan over de reparatiewetgeving welke Nederland heeft ingevoerd. In deze casus wordt een conserverende aanslag verstrekt aan een DGA die naar Frankrijk is geëmigreerd. Er wordt een conserverende aanslag opgelegd over zijn pensioen en lijfrente-aanspraken. De aanslag is opgelegd op grond van Nederlandse wetgeving maar waarschijnlijk in strijd met de goede verdragstrouw. Het wachten is thans op deze uitspraak die voor veel mensen die met pensioen en / of een lijfrente gaan emigreren van belang is. Met name bij oudere belastingverdragen kan dit ervoor zorgen dat de conserverende aanslag ten onrechte is opgelegd.

Deel deze pagina

Laatste update op 07-12-2020
Artikel gemaakt op 24-03-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Pensioen bij emigratie Fiscale emigratie en pensioen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap