print sitemap zoeken disclaimer contact

Zorginstelling en rechtsvorm

Medici oefenen hun bedrijf veelal uit in een maatschap. Gezien de aansprakelijkheidsrisico's wordt steeds vaker besloten om de rechtsvorm aan te passen in een LLP of coöperatie.

Ook zorginstellingen passen hun rechtsvorm langzaam aan. Vrijwel alle zorginstellingen worden uitgeoefend in een stichting. Deze rechtsvorm (de stichting) is minder geschikt in de huidige tijd. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • moeilijk aantrekken vermogen;
  • dividend of winstuitkeringen zijn niet mogelijk;
  • stemrecht voor investeerders is lastig te regelen.

Stichting en winst

Een stichting kent een verbod op het doen van uitkeringen. Het doel van de stichting mag niet zijn het uitkeren van geld aan de oprichters of aan de binnen de stichting betrokken organisaties of organen. Dit is anders als de uitkeringen samenhangen met een sociaal doel. De wet toelating zorginstellingen stelt dat een zorginstelling in principe geen winst mag maken (respectievelijk oogmerk mag hebben om winst te maken).

Conclusie: stichting mag geen winst uitkeren en het doel mag niet zijn om winst te maken.

Kliniek, investeerders en zorginstelling

Steeds meer zorginstellingen zijn op zoek naar investeerders. Een investeerder zal niet in het bestuur van de stichting willen plaatsnemen en daarnaast zal een investeerder een winstuitkering of aandelen willen krijgen voordat er wordt geïnvesteerd. Er ligt op dit moment een wetsvoorstel waardoor een wijziging van de rechtsvorm mogelijk zou kunnen zijn. Dit voorstel zou winstuitkeringen mogelijk moeten maken. Een wijziging van de rechtsvorm is dan wel nodig, immers een stichting mag geen winst uitkeren. Er is een aantal mogelijkheden:

  1. De stichting omzetten in een B.V., LLP of coöperatie via een activa / passiva transactie.
  2. Naast de stichting een coöperatie, LLP of B.V. oprichten en de stichting langzaam laten leeglopen.
  3. Splitsing stichting.

Vragen of opmerkingen?

Maak gerust een geheel vrijblijvende afspraak met onderstaande adviseur resp. de auteur van dit artikel.

Meer weten van zorginstelling en rechtsvorm

Deel deze pagina

Laatste update op 02-09-2013
Artikel gemaakt op 03-03-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Zorginstellingen en fiscus Zorginstelling en rechtsvorm

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap