print sitemap zoeken disclaimer contact

WKR scan uitzendbureau?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

NOW Begeleiding uitzendbureau?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Uitzendbureau?

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Sectorindeling uitzendbureau's in 2020

Vanaf 2020 einde vaksector uitzendbureau’s

Vanaf 2020 verandert er veel voor wat betreft de sectorindeling van uitzend- en payrollbedrijven. In het verleden waren veel uitzendondernemingen ingedeeld in een vaksector. Deze handelwijze heeft geleid tot een stijging van de premies in deze vaksectoren, omdat uitzendarbeid gepaard gaat met hogere lasten voor de WW, ZW en WGA. De sectorindeling gaat in 2020 voor uitzend- en payrollbedrijven flink veranderen.

WW-premie bij uitzendbureau's

Allereerst zal de WW-premie niet langer afhankelijk zijn van de sectorindeling. Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans in 2020 wordt de WW-premie afhankelijk van de aard van het contract. Is sprake van een contract voor onbepaalde tijd met vaste arbeidsomvang, dan is de lage premie (2,78%) van toepassing. Bij alle andere contractvormen is de premie 5% hoger (7,78%).

Premies Werkhervattingskas uitzendbureau's

Voor de premies Werkhervattingskas (Whk) blijft de sectorale indeling wel van toepassing. Sinds 18 mei 2017 kunnen (nieuwe) uitzendondernemingen niet langer worden ingedeeld in een vaksector. Uitzendorganisaties die op 18 mei 2017 waren ingedeeld in een vaksector mochten daarin blijven als gevolg van overgangsrecht. Per 2020 wordt dit overgangsrecht afgeschaft, waardoor alle uitzendorganisaties voortaan verplicht in sector 52 (uitzendbedrijven) vallen. Payrollbedrijven vallen vanaf 1 januari in sector 45 (zakelijke dienstverlening).

Indien een bedrijf zowel aan uitzenden als payrollen doet, wordt de sectorindeling Whk als volgt bepaald:

  1. Is er >50% sprake van uitzenden in de B.V.?
    Dan is een volledige aansluiting sector 52 van toepassing.
  2. Is er >50% sprake van payroll en <15% uitzenden?
    Dan is een volledige aansluiting sector 45 van toepassing.
  3. Is er >50% sprake van payroll en >15% uitzenden?
    Dan is een gesplitste aansluiting 52/45 van toepassing.

De verwachting is dat voor de meeste bestaande uitzendondernemingen in het laatste kwartaal van 2019 automatisch een beschikking wordt opgesteld met daarin de (nieuwe) indeling in sector 52.

Als dit niet gebeurt, is de onderneming uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor een correcte indeling. In dat geval moet het bedrijf zelf actie ondernemen om aan te geven dat de onderneming anders ingedeeld moet worden. Hiermee wordt voorkomen dat achteraf bij een controle een correctie met terugwerkende kracht wordt opgelegd.

Bronnen sectorindeling uitzendbureau's

Deel deze pagina

Laatste update op 28-08-2019
Artikel gemaakt op 27-08-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Uitzendbureau en belastingen Sectorindeling uitzendbureau 2020

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap