print sitemap zoeken disclaimer contact

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW-aftrek business-stoelen voetbalstadion

De omzetbelasting op uw business seats / stoelen of een skybox in een voetbalstadion is volgens de Rechtbank en de Belastingdienst niet verrekenbaar. De reden is dat de kosten / BTW zien op relatiegeschenken (u neemt potentiële klanten mee) en / of gelegenheid geven tot ontspanning.

U kunt de BTW-schade beperken op 2 manieren:

  1. Specificatie factuur (sponsoring, stoelen, etc.).
  2. Geen 21% BTW maar 6% BTW. 

Uitspraak rechter inzake BTW en business seats

Diverse B.V.'s zitten samen in een fiscale eenheid voor de omzetbelasting. Henk is directeur en enig aandeelhouder (DGA). De bedrijfsactiviteiten richten zich op het maken en monteren van exclusieve interieurs. De B.V. heeft 4 business seats in een voetbalstadion (in een speciale ruimte). De businessruimte mag ook buiten de wedstrijden om worden gebruikt. Naast het kijken van een mooie voetbalwedstrijd krijgen de gasten gratis eten en drinken.

Vast staat dat de stoelen uit strikt zakelijke overwegingen worden gehuurd, de kosten zijn derhalve aftrekbaar van de winst. De kosten dragen echter een consumptief karakter en daarom is de BTW op de factuur niet verrekenbaar, volgens de Belastingdienst. Vorenstaande met een beroep op het BUA (Besluit Uitsluiting Aftrek).  

De rechter is het met de Belastingdienst eens, de BTW kan niet worden verrekend. De kosten zijn weliswaar zakelijk, maar dit wil nog niet zeggen dat dan ook de BTW kan worden verrekend. Het BUA kan ook op zakelijke kosten van toepassing zijn, de BTW is op grond van  artikel 15, eerste lid, van de Wet OB 1968 uitgesloten. De rechter komt tot deze conclusie omdat:

  • voor personeel is het ontspanning;
  • voor relaties is het een geschenk;
  • er is geen opgewekt vertrouwen.

Noot fiscaal jurist

Een deel van de kosten zullen zien op sponsoring en op gebruik van de ruimte buiten voetbalwedstrijden. Als de factuur juist is gesplitst, zou wellicht een deel van de BTW wel verrekenbaar zijn. Tenslotte wordt er in deze procedure 21% in rekening gebracht, dit kan in voorkomende gevallen ook 6% zijn. Overleg dit eens met uw lokale voetbalclub !

Bron business seats en BTW

Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 6 februari 2015 (ECLI NL RBZWB 2015 880).

Meer weten van btw aftrek business stoelen

Deel deze pagina

Laatste update op 30-06-2017
Artikel gemaakt op 18-03-2015
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Actueel omzetbelasting BTW aftrek business stoelen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap