Volg ons op:

Twitter Updates

BPM nieuwe of gebruikte auto

Vaak is er discussie over de omvang van de BPM op een auto. De vraag komt ook voort uit het feit dat de regels de laatste jaren vaak zijn gewijzigd. De laatste tijd is de Belastingdienst steeds vaker op zoek naar dealers die nieuwe auto's bestellen en deze pas op kenteken zetten als de auto enkele maanden oud is. Het voordeel is dan de lagere BPM. Bij auto's met een lage kilometerstand is er vaak discussie over de vraag of de auto nieuw is of tweedehands.

Waarom zou u een auto importeren ?

Er zijn meerdere redenen om een auto te importeren, de belangrijkste zijn:

  1. meer keuze;
  2. lagere aankoopkosten;
  3. completere uitrusting;
  4. garantie.

Wanneer is een auto tweedehands of nieuw voor de BPM?

Als u een tweedehands auto uit het buitenland zou importeren, dan krijgt u een behoorlijke korting op het te betalen bedrag aan BPM. Wanneer is een auto nu eigenlijk tweedehands? Als een auto in het buitenland op kenteken is gezet en / of zeer beperkt kilometers heeft gereden, wordt in procedures al snel geconcludeerd dat een auto nieuw is (voor de BPM). Aanwijzingen zijn:

Procedures nieuw of tweedehands voor BPM

De Hoge Raad der Nederlanden heeft op 8 maart 2013 een uitspraak gedaan over een Bentley die enkele maanden oud was. De Bentley had een kras en 179 kilometer op de klok. De Hoge Raad stelt - evenzo als het Gerechtshof - dat de Bentley een nieuwe auto is. De reden voor deze procedure is de grondslag voor de BPM, bij een nieuwe auto geldt de Nederlandse catalogusprijs. Bij een tweedehands auto zijn er opties:

In deze was de uitspraak wel te verwachten, volgens artikel 9 van de Wet BPM is een nieuwe auto een auto die na vervaardiging ervan niet of nauwelijks is gebruikt.

Het Gerechtshof in Arnhem deed op 30 oktober 2012 een uitspraak over een camper. De camper had in Duitsland al op kenteken gestaan, edoch wordt als (vrijwel) nieuw aangeboden en had nog plastic om de banken. Volgens de rechter was de camper nieuw en mocht er geen korting worden toegepast op de BPM grondslag.

Vragen over BPM

Bel of mail met één van onderstaande adviseurs.


Meer weten van bpm nieuwe of gebruikte autoAuteur(s) van bpm nieuwe of gebruikte auto


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal Jurist / Fiscaal econoom,

s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 16-09-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 17-09-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen