print sitemap zoeken disclaimer contact

Auto verkopen in buitenland

Sinds (oktober) 2006 krijgt u bij export de BPM op uw auto terug. BPM moet u betalen bij aankoop of bij import van een gebruikte auto. Bij export kreeg u in het verleden geen BPM terug, nu dus wel. Nederlandse auto’s kunt u hiermee ook in het buitenland verkopen. Voor sommige – vaak kleinere en goedkopere auto’s – kan dit voordelig zijn. Concreet krijgt u van de Belastingdienst een bedrag terugbetaald en daarnaast van de koper in het buitenland een bedrag voor uw auto.

Wijziging in de BPM

Het systeem van de teruggave geldt sinds 2007, een nieuwe regeling derhalve. Als u een auto exporteert binnen de Europese Unie (en Liechtenstein, IJsland of Noorwegen), krijgt u van de Belastingdienst de rest-BPM terug. U krijgt dus naast uw verkoop- resp. inruilprijs een bedrag van de Belastingdienst. Uw auto moet dan na 16 oktober 2006 op kenteken zijn gezet. Voor auto’s vóór deze datum geldt de regeling niet.

Voorbeeld

Een Citroen C5 van 1 november 2006 kent nog een rest-BPM van € 3.000. De auto is in Nederland te verkopen voor € 16.000. In Duitsland brengt de auto ongeveer € 14.500 op. Daarnaast krijgt u de BPM terug, opbrengst derhalve € 17.500 (winst € 1.500). De hoogte van de BPM moet u berekenen, deze verschilt per auto en is afhankelijk van het bouwjaar.

Checklist

  1. De bruto BPM staat op uw kenteken (deel 1), daarna kijkt u in de tabel (zie onder) hoeveel hierop mag worden afgeschreven.
  2. Maak via de RDW melding van de export, zij zorgen voor het stopzetten van de motorrijtuigenbelasting. U moet hiertoe naar een RDW-station in uw regio (rijbewijs, kenteken en kentekenplaten meenemen). Uitschrijving kost € 11,50. U krijgt hier tevens de formulieren voor de nieuwe eigenaar (groen en wit formulier). Ook kunt u hier een tijdelijk kenteken regelen.
  3. Het formulier voor de teruggave staat op de internetsite van de Belastingdienst, deze moet u volledig invullen.

Internet

Via het internet kunt u de uitvoer voorbereiden, zie hieronder voor enkele internetsite.

  1. Tabel voor de afschrijving van BPM.
  2. Brochure inzake uitvoer auto van de RDW.
  3. Teruggave van BPM via de Belastingdienst.

Deel deze pagina

Laatste update op 20-01-2017
Artikel gemaakt op 09-11-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank BPM Export auto

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap