print sitemap zoeken disclaimer contact

Auto voor de BPM nieuw of niet

Een B.V. koopt een auto met ruim 1.000 kilometer op de "klok". De auto wordt in Duitsland gekocht voor ruim € 43.000 (voor de liefhebber: het was een Audi Q5 TDI Quattro). De Belastingdienst stelt dat de auto nieuw is en dat de BPM ruim € 18.000 bedraagt. De rechter is het niet met de Belastingdienst eens. De auto is niet nieuw en de BPM bedraagt € 14.600.

De procedure inzake BPM en bijna nieuwe auto

A B.V. koopt in 2011 een Audi Q5 voor ruim € 43.000. De auto was op dat moment een paar maanden oud (eerste toelating 22 juni 2011). Op de verkoopfactuur stond dat de auto op dat moment 1.000 kilometer had gereden. Op 6 juli 2011 wordt een BPM-aangifte gedaan. De kilometerstand op dat moment is 1.700.

De Rechtbank Haarlem is van mening dat de auto sinds vervaardiging en het moment van de aankoop door B.V. A nauwelijks is gebruikt en dat er hierdoor sprake is van een nieuwe auto. De verschuldigde BPM bedraagt derhalve ruim€  18.000.

A B.V. is het niet met de Rechtbank eens en gaat succesvol in hoger beroep. Het Gerechtshof Amsterdam heeft meer verstand van auto's. Een auto waar ruim 1.700 kilometer mee gereden is, is naar maatschappelijke opvattingen niet meer nieuw. Er zullen zeker sporen van gebruik in de auto aanwezig zijn (zoals steenslag of gebruikte banden en ruitenwissers). De verschuldigde BPM bedraagt voor deze gebruikte auto ruim € 14.000, het gelijk is aan belastingplichtige.

Noot fiscaal jurist

Er is vaak discussie met de Belastingdienst over de waarde van een vrij nieuwe auto. Deze uitspraak geeft hierover duidelijkheid en voor veel garagebedrijven en importeurs is dit een prettige uitspraak. Als u vragen heeft over dit onderwerp of in discussie bent met de Belastingdienst, bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Bron

Gerechtshof Amsterdam 21 november 2013. 

Deel deze pagina

Laatste update op 09-12-2013
Artikel gemaakt op 09-12-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank BPM Auto voor BPM nieuw of niet

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap