print sitemap zoeken disclaimer contact

Jacht op boten

Fiscus op zoek naar "zwarte boten"

De Belastingdienst en Douane openen deze zomer de jacht op boten, aldus het Ministerie. Er worden tientallen jachthavens gecontroleerd.


De Douane zal zich richten op niet betaalde omzetbelasting en invoerrechten bij in het buitenland gekochte boten. Daarnaast controleert de Douane op rode diesel in de tank.

De Belastingdienst zal zich niet bij de eigenaar melden, maar bij de beheerder van de jachthaven, een zogenaamd derdenonderzoek. De Belastingdienst zal kijken of de eigenaar de boot wel kan betalen uit het inkomen dat hij geniet, of dat sprake is van zogenaamde windhappers.

Laat u zich niet direct bang maken. Een boot hoeft u veelal niet op te geven in uw aangifte inkomstenbelasting (vrijgesteld box 3 vermogen). Daarnaast is het in privé (incidenteel) verhuren van een boot in Nederland niet belast met inkomstenbelasting. De praktijk heeft geleerd dat de meeste heffingen betrekking hebben op niet betaalde invoerrechten en het tanken van rode diesel, dat hierop wordt nageheven lijkt mij meer dan redelijk.

Uit eerder onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat in 10% van de gevallen nader onderzoek nodig is naar aanleiding van de eigendom van een jacht. "Vaak gaat het dan om een jacht waarvan het bezit niet bekend is bij de Belastingdienst. Dan vragen wij waar die boot van betaald is en waarom dat vermogen niet is opgegeven", aldus een woordvoerder. Dit is vreemd omdat een boot niet tot het vermogen voor de inkomstenbelasting behoort (box 3). Volgens mij is de woordvoerder niet geheel op de hoogte van de fiscale wetgeving hieromtrent.

De fiscus kijkt wie er allemaal een ligplaats heeft gekocht of gehuurd en kijkt daarna in de eigen bestanden of die mensen ook een boot hebben opgegeven. Zo niet, dan volgt nader onderzoek. "Jachthavens hebben altijd een mededelingenbord. Daar hangen vaak briefjes met: jacht te huur. Als we die zien, kijken we gelijk of de eigenaar huurinkomsten heeft opgegeven," aldus de woordvoerder. Ook vorenstaande lijkt mij niet geheel juist, de incidentele verhuur van privéboten is niet belast.

Doel van het onderzoek is naar mijn mening ook niet of iemand zijn jacht wel heeft opgegeven, maar om te kijken of het jacht met "zwart" geld is betaald. Want hoe kan iemand met een bijstandsuitkering eigenaar zijn van een jacht, drie auto's en een vakantiewoning in Turkije?


Bron: mededeling ministerie van Financiën en BNdeStem.

Deel deze pagina

Laatste update op 28-06-2012
Artikel gemaakt op 21-06-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2007 Jacht op boten

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap