print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2007 Privégebruik auto

Belastingdienst op jacht naar auto

Fiscus op jacht naar auto van de zaak

Als u minder dan 500 kilometer privé met uw auto van de zaak heeft gereden, heeft u geen last van de bijtelling (22% van de cataloguswaarde). In Nederland zijn er 180.000 autorijders die minder dan 500 kilometer privé rijden met de auto van de zaak. U moet bewijzen dat u minder dan 500 kilometer met de auto van de zaak heeft gereden, dit kan middels een kilometeradministratie.

Controle Belastingdienst

De fiscus jaagt al tijden op bezitters van een leaseauto. Er worden wagens ingezet die kentekens gaan scannen bij pretparken, woonboulevards, bouwmarkten en andere evenementen, aldus het ministerie van Financiën in een verklaring. De scanauto’s kunnen al rijdende 8 auto’s per seconde flitsen. De kentekens worden vergeleken met de administratie van de Belastingdienst, de verklaringen van “geen privégebruik”.
 
De Belastingdienst zal vervolgens de administratie van de bestuurder controleren op dit bezoek. Als u in de administratie de rit niet opneemt, krijgt u een naheffing en een boete (maximaal 100%, in casu waarschijnlijk 50%).

Bangmakerij

Doelstelling is dat meer mensen melden dat ze “willen” bijtellen. Vanaf midden februari 2007 wordt er gecontroleerd. Er wordt gesteld dat er onterecht geen belasting wordt betaald, suggesties lijkt me. Deze bangmakerij zal zeker voor een aantal mensen werken en tot gevolg hebben dat meer mensen een bijtelling aangeven.

Eerste resultaten

In juli 2007 maakt het ministerie bekend dat de eerste 1.000 bestuurders een vragenbrief hebben gekregen. Er zijn in Nederland ongeveer 180.000 zakelijke rijders die minder dan 500 kilometers per jaar rijden. Steekproeven leren dat ongeveer 60.000 rijders meer dan 500 kilometer privé rijden. De Belastingdienst controleert met een hypermoderne flitsauto (te herkennen aan blauw met gele belettering “Belastingdienst / motorrijtuigenbelasting”).

Tip

Zorg ervoor dat u de werkelijke privékilometers registreert. Voor belastingplichtigen die creatief de administratie bijhouden is er (terecht) een probleem. Ze moeten goed in de gaten houden wanneer ze bij genoemde locaties komen. Als u een vragenbrief van de Belastingdienst krijgt waarin wordt verzocht om uw kilometeradministratie, weet u bijna zeker dat u bent geflitst. Als u een zakelijke reden heeft om bij een pretpark of woonboulevard te komen, is er niets aan de hand.

Als u de verklaring “privégebruik” zelf intrekt, is op u de bijtelling van toepassing. U krijgt dan geen boete.

Auteur: mr. D.J.B. Jongbloed ®

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2007 Privégebruik auto

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap