print sitemap zoeken disclaimer contact

Grond van de buren kopen 

Grond van de buren is maar één keer te koop

U koopt een mooie woning voor € 500.000, de woning wordt volledig gefinancieerd. Vervolgens komt een stuk grond naast uw woning in de verkoop, een geweldige uitbreiding van uw tuin, denkt uw vrouw. De grond naast u wordt gekocht middels een hypotheek. Is de rente op de hypotheek voor de aankoop van de grond aftrekbaar? Het Hof in Leeuwarden denkt van niet!

De procedure

De heer X heeft een boerderij met grond gekocht. Vervolgens koopt de heer X een stuk land van de buren. Het land wordt middels een stroomdraad gescheiden van de woning. De inspecteur is van mening dat de rente op de hypotheek voor het land niet aftrekbaar is. Volgens de inspecteur is het geen aanhorigheid van de woning. De heer X wijst erop dat de woning met het stuk land voor de aankoop bij elkaar hoorden (één beklemming). Volgens het hof is de objectafbakening voor de WOZ (artikel 16) en de inkomstenbelasting (artikel 3.111) niet gelijk en hoeft dit ook niet zo te zijn.

Tip

Dit blijft een lastige materie. Het gaat erom dat de tuin of het stuk land eromheen een geheel moet vormen met de woning. Het moet daaraan dienstbaar zijn, zoals de wet dit stelt. Een goede tuinman kan dus nuttig werk voor u doen.

Bron: Hof Leeuwarden 10 november 2006 (nummer 04/01147).

Deel deze pagina

Laatste update op 28-06-2012
Artikel gemaakt op 02-01-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2007 Grond van de buren kopen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap