print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2007 Thuiszorg en Belastingdienst

Thuiszorg en Belastingdienst

De VAR-verklaring in de zorg

Veel ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) hebben problemen met de Belastingdienst over hun VAR-verklaring. Gevolg hiervan is dat er onduidelijkheid wordt veroorzaakt bij de klanten en dat de ZZP’er geen recht heeft op de ondernemersvrijstellingen (zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek).

Soorten VAR-verklaringen

Er zijn diverse soorten VAR-verklaringen, een opsomming:

  1. VAR WUO (winst uit onderneming);
  2. VAR ROW (resultaat uit overige werkzaamheden);
  3. VAR DGA (directeur-grootaandeelhouder);
  4. VAR Loon (loon uit dienstbetrekking).

Een VAR WUO wil zeggen dat iemand een “echte” ondernemer is en recht heeft op alle ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, FOR, 10% MKB-vrijstelling, etc.). Met een VAR ROW heeft u hierop geen recht, gevolg: nadeel al snel € 4.000 netto.

Thuiszorg en VAR

Mensen die in de thuiszorg werken krijgen steeds vaker problemen met de Belastingdienst. De meeste problemen ontstaan bij mensen die via een bemiddelingsbureau aan het werk zijn, dit is vrijwel altijd het geval. Veelal wordt aan deze mensen – ten onrechte – een VAR WUO geweigerd. Dit heeft tot gevolg dat er een VAR ROW wordt verstrekt waardoor de bemiddelaar gaat twijfelen over inhouding van premies en belastingen, zekerheidshalve moet dit dan maar.

Er is nu zelfs een meldpunt thuiszorg (Belastingdienst Oost, afdeling Meldpunt thuiszorg, Postbus 9001 te 7100 GB Winterswijk). De regering heeft nu ook aandacht voor de problemen, de staatssecretaris van Financiën (De Jager) wil zelfs een convenant met de thuiszorgbranche sluiten. Tot 1 februari 2008 zal de Belastingdienst geen naheffingsaanslagen opleggen en dit overleg afwachten. Tevens heeft staatssecretaris Bussemakers het probleem erkend, dit naar aanleiding van vragen van de Christen Unie. Ik kan alleen maar concluderen dat de overheid niet begrijpt wat er nu gebeurt. Men wil de werkeloosheid verminderen en ondernemerschap stimuleren. Middels het huidige beleid draait men de zelfstandige thuiszorgmensen “de fiscale nek om”.

Oplossing thuiszorg

Los van het overleg op overheidsniveau is het de eenvoudigste optie om voor meerdere bemiddelingsbureaus te gaan werken. Een andere optie zou zijn dat u rechtstreeks facturen aan de klanten stuurt. Het bemiddelingsbureau zou dan via deze klant of via u een vergoeding kunnen krijgen. Een laatste optie is een maatschap met meerdere mensen die werken binnen de thuiszorg. Het is wel belangrijk dat u de overeenkomsten, algemene voorwaarden, facturering, etc. goed opzet.


Meer weten van thuiszorg en belastingdienst


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2007 Thuiszorg en Belastingdienst

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap