print sitemap zoeken disclaimer contact

Wonen in Duitsland

Steeds meer mensen verhuizen naar Duitsland. De reden? Veelal geld, goedkopere huizen, auto’s, verzekeringen, gemeentelijke heffingen, meer kinderbijslag, etc.

Als u in Nederland blijft werken, is het verhaal fiscaal niet zo ingewikkeld. U behoudt veelal gewoon uw belastingvoordeel op uw hypotheekrente en hoeft in Duitsland geen / beperkt belasting te betalen, u moet wel aangifte in Duitsland doen. Het Finanzamt helpt u hierbij graag en veelal best deskundig. De echte gevolgen zijn van praktische aard, u emigreert immers wel naar het buitenland. Dit ligt anders voor uw onderneming. Bent u DGA, dan kan het zijn dat uw holding met u mee verhuist. Dit is afhankelijk van de plaats waar de feitelijke leiding wordt uitgeoefend. Als de B.V. verhuist, wil de Nederlandse fiscus zijn aandeel niet missen. Zij zal daarvoor zogenaamde conserverende aanslagen opleggen. Deze hoeven niet of niet direct betaald te worden, tenzij u zich niet aan de wettelijke vereisten houdt. Ook bij een eenmanszaak is het oppassen. Het kan zomaar zijn dat de eenmanszaak meeverhuist (bijvoorbeeld indien er een werkplaats aan huis is). Dan zal moeten worden afgerekend met de Nederlandse fiscus. Bij de emigratie moet u een adviseur raadplegen.

Als u in Duitsland woont, blijft u in Nederland belastingplichtig voor uw Nederlandse salaris (dit geldt ook voor DGA’s) mits de werkzaamheden in Nederland plaatsvinden. Winst uit onderneming wordt ook in Nederland belast, mits de onderneming ook daadwerkelijk in Nederland gevestigd is.

Nadelen

Er is een aantal nadelen die bij uw emigratie moeten worden meegewogen:

  1. Uitkeringen zijn in Duitsland lager.
  2. Hypotheek verkrijgen is lastiger (makelaarskosten zijn hoger).
  3. Bureaucratie bij overheidsinstellingen.

Conclusie

Ga niet (alleen) om het geld en de voordelen verhuizen, u emigreert daadwerkelijk. Ook al is het vlak over de grens. Ga eerst eens met uw bank, een fiscaal jurist en een makelaar praten. Daarna een dagje internetten en u bent volledig op de hoogte. Sluit dit af met een paar weken sfeerproeven op campings, binnensteden, restaurants en een wandeltocht door een woonwijk.

Meer weten van wonen in duitsland

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Bouwtotaal Wonen in Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap