print sitemap zoeken disclaimer contact

Verleggingsregeling BTW

De verleggingsregeling in de BTW is in de bouwwereld een bekend begrip. De verschuldigdheid van de omzetbelasting wordt verlegd van de onderaannemer naar de aannemer. Toch zie je het in de praktijk nog wel eens fout gaan. Indien een onderaannemer ten onrechte de verleggingsregeling niet toepast, kan de hoofdaannemer in de problemen komen. Hij kan dan formeel de in rekening gebrachte BTW niet terugvorderen. Het is daarom zaak dat de aannemer erop toeziet dat de onderaannemer de regeling toepast. Gebeurt dit niet, vraag dan om een nieuwe factuur.

De verleggingsregeling is van toepassing indien de onderaannemer op de bouwplaats werkzaamheden verricht aan het object of zelf ter plekke een werk van stoffelijke aard  een tastbaar product) vervaardigt. 

Internationaal

Het komt steeds vaker voor dat buitenlandse aannemers in Nederland aan het werk zijn. Je ziet dan dat toeleveranciers (niet onderaannemers) automatisch de verleggingsregeling toepassen of uitgaan van een zogenaamde IC-levering. Dit is meestal niet terecht. Als de levering plaatsvindt op de Nederlandse bouwplaats, moet de leverancier gewoon BTW in rekening brengen en afdragen. Opletten derhalve waar geleverd wordt en wat de fiscale status is van een afnemer. Bijvoorbeeld bij een bouw die langer dan 12 maanden in beslag neemt ontstaat er een zogenaamde vaste inrichting voor de aannemer. Leveringen aan en vanuit deze vaste inrichting worden dan gezien als een binnenlandse prestatie.

Zoals eigenlijk bij alle belastingzaken geldt ook hier: bij twijfel niet inhalen, maar je adviseur raadplegen.

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 25-11-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Bouwtotaal Verleggingsregeling BTW

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap