print sitemap zoeken disclaimer contact

Dinerkosten aftrekbaar of niet

Ondernemers gaan regelmatig uit eten met klanten of relaties. Deze kosten waren aftrekbaar voor 73,5%, sinds 2017 voor 80%. De ondernemer moet wel het zakelijke karakter van de lunch en / of het diner aannemelijk maken.

Dinerkosten niet aannemelijk

Henk is eigenaar van een administratiekantoor. Hij en zijn vrouw gaan vaak uit eten met relaties en Henk heeft ook veel klanten in de horeca. De inspecteur weigert de aftrek (voor 75%) van de dinerkosten omdat:

  • het zakelijke karakter niet wordt aangetoond;
  • er regelmatig in hetzelfde restaurant wordt gegeten;
  • de kosten waren relatief hoog, namelijk ruim € 12.000 per jaar.

Henk geeft aan dat hij tijdens diners met klanten praat over nieuwe opdrachten, de werkzaamheden die zijn verricht en dat er stukken worden uitgewisseld. De rechter vindt de inschatting van de inspecteur redelijk, derhalve zijn 25% van de kosten aftrekbaar, zijnde € 3.000 x 73,5%.

Noot Fiscaal Jurist over dinerkosten

Kosten van een zakelijke lunch of een diner zijn aftrekbaar. Het is wel verstandig om op de bon te schrijven met wie u hebt gegeten en wat de reden is geweest voor het diner of de lunch. Ook is de zakelijke connectie met deze persoon van belang. Hiermee maakt u veelal aannemelijk dat de kosten ook zakelijk zijn en door een weldenkende ondernemer zijn gemaakt.

Bron aftrekbare dinerkosten

Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 12 januari 2017 ECLI:NL:GHSHE:2017:79.

Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d 5 maart 2015 ECLI:NL:RBZWB:2015:1446.

Fiscale scan om minder belasting te betalen?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Meer weten van dinerkosten aftrekbaar

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Aftrekbare kosten onderneming Dinerkosten aftrekbaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap