print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Aftrekbare kosten onderneming

Dinerkosten aftrekbaar of niet

Ondernemers gaan regelmatig uit eten met klanten of relaties. Deze kosten waren aftrekbaar voor 73,5%, sinds 2017 voor 80%. De ondernemer moet wel het zakelijke karakter van de lunch en / of het diner aannemelijk maken.

Dinerkosten niet aannemelijk

Henk is eigenaar van een administratiekantoor. Hij en zijn vrouw gaan vaak uit eten met relaties en Henk heeft ook veel klanten in de horeca. De inspecteur weigert de aftrek (voor 75%) van de dinerkosten omdat:

  • het zakelijke karakter niet wordt aangetoond;
  • er regelmatig in hetzelfde restaurant wordt gegeten;
  • de kosten waren relatief hoog, namelijk ruim € 12.000 per jaar.

Henk geeft aan dat hij tijdens diners met klanten praat over nieuwe opdrachten, de werkzaamheden die zijn verricht en dat er stukken worden uitgewisseld. De rechter vindt de inschatting van de inspecteur redelijk, derhalve zijn 25% van de kosten aftrekbaar, zijnde € 3.000 x 73,5%.

Noot Fiscaal Jurist over dinerkosten

Kosten van een zakelijke lunch of een diner zijn aftrekbaar. Het is wel verstandig om op de bon te schrijven met wie u hebt gegeten en wat de reden is geweest voor het diner of de lunch. Ook is de zakelijke connectie met deze persoon van belang. Hiermee maakt u veelal aannemelijk dat de kosten ook zakelijk zijn en door een weldenkende ondernemer zijn gemaakt.

Bron aftrekbare dinerkosten

Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 12 januari 2017 ECLI:NL:GHSHE:2017:79.

Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d 5 maart 2015 ECLI:NL:RBZWB:2015:1446.

Meer weten van dinerkosten aftrekbaar

Deel deze pagina

Laatste update op 15-05-2017
Artikel gemaakt op 09-05-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Aftrekbare kosten onderneming Dinerkosten aftrekbaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap