Volg ons op:

U bevindt zich hier : Kantoor Werkzaamheden Echtscheiding


Twitter Updates

Echtscheiding

Scheiden doet ...... Een echtscheiding is, naast emotie voor de partners en kinderen, een financiële en juridische kwestie. In mijn praktijk heb ik veelal vrouwen als cliënt die ik in overleg met een advocaat bijsta. De berekening van de alimentatie en de (echte) winst van het bedrijf van de echtgenoot zijn dan meestal onderdeel van de advisering.

Als u gaat scheiden, kunt u een advocaat in de arm te nemen. Niet iedere advocaat is gespecialiseerd in familierecht, het rechtsgebied waaronder echtscheiding en alimentatie vallen. 

Fiscale aspecten

Scheiden en het betalen van alimentatie heeft veel fiscale aspecten. Dit zijn:

  1. kinderaftrek;
  2. afkoop alimentatie;
  3. partneralimentatie;
  4. kosten van de scheiding;
  5. overdrachtsbelasting.

Ondernemer en echtscheiding

In mijn praktijk heb ik veel te doen met alimentatieverplichtingen van ondernemers. Dit is geheel iets anders dan mensen in loondienst, en in de praktijk zie ik dat maar weinig advocaten financieel voldoende opgeleid zijn om dit te doorgronden. Het inkomen van ondernemers kan elk jaar verschillen en in de praktijk zie ik op het moment van echtscheiding nog te vaak een (ineens) lagere winst. Daarnaast speelt bij ondernemers de waarde van de onderneming een rol, in het bijzonder de waardering van de goodwill. Onderdelen in de praktijk zijn:

  1. Hoe hoog is het gemiddelde inkomen voor het tremamodel?
  2. Wat te doen als de onderneming (ineens) verlies maakt?
  3. De goodwill van de onderneming.
  4. De verdeling van de onderneming.
Artikel datum : 27-12-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 23-10-2011

© 2018 Jongbloed Fiscaal Juristen