print sitemap zoeken disclaimer contact

Informatie Saudi Arabie

Ons fiscale team is in Saudi Arabie geweest om Dakar mee te maken, te voelen, te ademen en natuurlijk de mannen moreel te ondersteunen. Wat hebben we een gaaf team van echte doorzetters. In dit artikel hun ervaringen en algemene informatie over één van de rijkste landen ter wereld. Dit artikel is op locatie geschreven.  Het land is rijk, de koning is goed voor bijna 1.000 miljard, en de rijkdom is overal zichtbaar, de armoede soms ook. In de steden is het druk maar niet hectisch en de mensen zijn bijzonder vriendelijk, eigenlijk gewoon een fijn en veilig land om te zijn. Tenzij je er veel over gaat lezen, dat kan je beeld iets bijstellen. De mensenrechten en verschillen tussen arm en rijk, zullen de komende jaren wel een uitdaging worden. Maar... wij schrijven geen politiek aritkel.. dat kunt u voldoende op andere plekken op het internet lezen.

Algemeen Saudi Arabie

Pin pas op internationaal zetten, lange broeken mee, router voor internationaal gebruik (bellen en internet is duur), internationale stekker mee en voorbereiden op ruim een week lang geen Grolsch biertje. Oh ja en natuurlijk, genieten van de warmte, de duinen, het zand en ontzettend vriendelijke mensen en heerlijk eten.

Saudi Arabie heeft nog veel te winnen als het gaat om mensenrechten, gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en economische ontwikkelingen. Het land is nu nog vrijwel volledig afhankelijk van olie. Er ligt een plan (Vision 2030) waarbij energie, milieu, toerisme, nieuwe commerciele industrie en mensrechten centraal staan.

Het land voelt veilig, prettig en de mensen zijn enorm vriendelijk. Spontaan worden aangesproken of blij gezichten is er van alle dag.

Het land in vogelvlucht

 • Saudi-Arabië, het grootste land op het Arabisch Schiereiland, is een absolute monarchie onder leiding van het Huis van Saoed. Het land is groter dan Frankrijk en 60x zo groot als Nederland. Met ruim 30 miljoen inwoners is het dun bevolkt. Voor ons gevoel - en van de dakar teams - bestaat het land voor een groot deel uit zand, zand en nog eens zand.
 • 90% inkomen komt uit Olie, dit moet in de toekomst veranderen, er is een plan 2030 waar veel over geschreven is,
 • Ombouw economie kost geld, de laatste jaren heeft Saudi Arabie een begrotingstekort van ongeveer 20%.
 • De ontdekking van olie in 1938 maakte het tot een wereldleider in olieproductie, met een economie sterk afhankelijk van deze bron. Benzine kost hier 0,25 per liter en was jaren lang nog veel goedkoper. 20% van alle olie wereldwijd ligt hier in de grond.
 • Het land is de geboorteplaats van de islam, herbergt de heilige steden Mekka en Medina. Mekka mag je als niet moslim eigenlijk niet komen.
 • Saudi-Arabië is internationaal kritisch bekeken omwille van zijn mensenrechtenrecord, vooral met betrekking tot vrouwen en buitenlandse arbeiders. Dit kwam veel op TV tijdens en voor de WK voetbal. Als je in het land bent kom je veel vriendelijke en blije mensen tegen, het voelt extreem veilig op straat.
 • Toerisme gaat nog wel even duren, het land is er zelf nog niet klaar voor (weinig hotels, alcohol verboden, vrouwen mogen bepaalde dingen niet (zoals in zwembad zwemmen).
 • Recent zijn er enkele sociale hervormingen doorgevoerd, waaronder het toestaan van vrouwen om te rijden en te stemmen. Ook krijgen mensen een minimum inkomen. Ondanks zijn immense olie welvaart, staat het land voor uitdagingen zoals economische diversificatie en werkloosheid onder de eigen bevolking. Het verschil tussen rijk en arm is groot, dit kan eenvoudig gedoe veroorzaken.
 • De meeste woningen en panden zijn van de koning en de prinsen, eigenlijk kun je hier alleen maar huizen huren.

Zo even genoeg over het land.

Investeren in Saudi Arabie

 1. Er is een overheidsinvesteringsfonds dat de komende jaren 500 miljard moet investeren in de nieuwe economie
 2. Bekende voetballers zijn voor het geld hier naartoe gekomen (in 2030 wil SA behoren tot de 10 beste competities in de wereld), De WK voetbal in 2030, de FM 1 komt hier naartoe en er komt een groots golf event naar SA.
 3. Koninklijke familie bepaald hier zo'n beetje alles, meestal is dit voor een hervorming niet handig, hoewel het Dubai wel is gelukt (maar dit is veel kleiner)
 4. Als je zaken wilt doen met de overheid in Saudi Arabie moet het regionale hoofdkantoor in dit land gevestigd zijn, ondermeer Google en Amazon denken hier over. De meeste bedrijven zitten nu nog in Dubai, dat land is verder en kent meer vrijheiden en heeft een beter imago.
 5. Komende jaren wordt hier veel geinvesteerd in toerisme, mijnbouw, wapenindustrie en financiele dienstverlening.
 6. Corruptie is in dit land - met veel grondstoffen en een koning - aan de orde van de dag.
 7. Rechts - en eigendom systeem is nog in ontwikkeling, dit beperkt het aantal investeerders hier
 8. Onderwijs loopt beetje achter, veel gaat over geloof en minder over innovatie etc,
 9. Meest winstgevende onderneming ter wereld is gevestigd in Saudi Arabie (Aramco)

De fiscaliteit in Saudi Arabie

Hierove volgt de komenden dagen meer informatie, even een aftrap

 • Nederland heeft een belastingverdrag met Saudi Arabie
 • De winstbelasting is in Saudi Arabie 20%
 • Retail/ winkels ontvangen het liefst geld in Cash

Zo ,, deze week weer verder, nu slechte internet wel even zat.

Is getekend Dennis Jongbloed

Deel deze pagina

Laatste update op 16-01-2024
Artikel gemaakt op 14-01-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor In het nieuws Jongbloed Dakar team Informatie Saudi Arabie Dakar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap