print sitemap zoeken disclaimer contact

Uw bedrijf in het buitenland

Als u een bedrijf heeft in het buitenland, kunt u een vrijstelling voor de BPM krijgen. U rijdt dan dus met een buitenlands kenteken in Nederland. Dit geldt ook voor bestuurders, eigenaren en dergelijke. De vrijstelling kan worden verleend aan Nederlandse ingezetenen die in het buitenland:

  • hoofd zijn van een eenmansbedrijf; of
  • lid zijn van een maatschap of vennootschap onder firma; of
  • bestuurder, vennoot of aandeelhouder zijn van een onderneming, opgericht in de vorm van een vennootschap. Dat geldt ook als zij als werknemer in dienst zijn van de vennootschap, voor zover zij beslissende invloed kunnen uitoefenen. Van belang daarbij is vaak hoe de machtsverhouding tussen de vennoten in de oprichtingsstatuten is vastgelegd.

In het algemeen geldt deze vrijstelling dus voor personen die zelf invloed kunnen uitoefenen op de beslissing om een auto met buitenlands kenteken te kopen. De vrijstelling is heel beperkt, en geldt alleen als:

  1. de personenauto of het motorrijwiel uitsluitend wordt gebruikt door de eigenaar of houder zelf; en
  2. uitsluitend de afstand van de woonplaats naar de in het buitenland gelegen werkplaats en omgekeerd wordt overbrugd.

Noot 

De vrijstelling is dus beperkt tot bepaalde personen en bepaalde voertuigen. Als u van een ander voertuig gebruik maakt, geldt de vrijstelling niet. Privégebruik is beslist niet toegestaan. Als u op meerdere plaatsen in het buitenland werkt, geldt de vrijstelling alleen voor het traject naar de vaste plaats van de werkzaamheden. Houdt u er ook rekening mee dat ook zakelijk gebruik in Nederland niet is toegestaan.
 

Deel deze pagina

Laatste update op 13-12-2012
Artikel gemaakt op 30-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Overig Invoer auto Auto en buitenlands bedrijf

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap