print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Verplichting kinderalimentatie meestal geen box 3 schuld meer

Achtergrond in de jurisprudentie

De Rechtbank (in Breda) had een belastingplichtige in het gelijk gesteld; zowel de toekomstige partneralimentatie als de toekomstige kinderalimentatie waren schulden in box 3. De partneralimentatie is daarnaast aftrekbaar in box 1. De kinderalimentatie is soms forfaitair aftrekbaar in box 3. De Hoge Raad was het met deze uitspraak eens.

Kinderalimentatie aftrekbaar in 2017?

Kinderalimentatie was tot en met 2016 aftrekbaar in box 1 (forfaitair). De schuld kon worden opgenomen in box 3. Vanaf 2017 is de wet aangepast.

Beoordeling

Volgens de wet zijn schulden die een waarde in het economische verkeer hebben, aftrekbaar in box 3. Een belangrijke uitzondering hierop is de eigenwoningschuld (voor aankoop, verbouwing, etc.), deze wordt opgenomen in box 1. Er is in de wet geen uitzondering gemaakt voor schulden binnen de familie of schulden die samenhangen met periodieke uitkeringen. De advocaat-generaal (adviseur Hoge Raad) had de Hoge Raad geadviseerd om negatief te beslissen (reden: onder de wetgeving tot 2001 was de schuld ook niet aftrekbaar, de wetgever heeft geen wijziging per 2001 voor ogen gehad). Meestal volgt de Hoge Raad de advocaat-generaal. In dit geval was de Hoge Raad eigenwijs en werd uitgegaan van de tekst van de wet.

Reparatie

Dergelijke uitspraken hebben meestal reparatie tot gevolg. De wet Inkomstenbelasting is in eerste instantie aangepast per 30 december 2009 waardoor alimentatieverplichtingen aan een voormalig echtgenoot niet meer op te voeren zijn als schuld in box 3. Per 1 januari 2012 is dit voor de kinderalimentatie gerepareerd. Vanaf 2012 geldt dat verplichtingen die resulteren in als persoonsgebonden uitgaven aftrekbare bedragen niet meer als schuld opgenomen kunnen worden in box 3. Dit dekt zowel de verplichting tot het betalen van partner- als kinderalimentatie. Opname in box 3 van de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie is nu alleen nog mogelijk als de daadwerkelijk betaalde kinderalimentatie zo laag is, dat de betalende partner geen aanspraak kan maken op de persoonsgebonden aftrekpost kosten van levensonderhoud van kinderen.

Bron

Hoge Raad 11-02-2011, nr. 10/00367. 
Rechtbank Breda 11-12-2009, nr. AWB 08/5017.

www.belastingtips.nl

Deel deze pagina

Laatste update op 09-06-2017
Artikel gemaakt op 05-03-2011
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Kinderen en scheiding Verplichting kinderalimentatie meestal geen box 3 schuld meer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap