Verplichting kinderalimentatie meestal geen box 3 schuld meer
Achtergrond in de jurisprudentie
De Rechtbank (in Breda) had een belastingplichtige in het gelijk gesteld; zowel de toekomstige partneralimentatie als de toekomstige kinderalimentatie waren schulden in box 3. De partneralimentatie is daarnaast aftrekbaar in box 1. De kinderalimentatie is soms forfaitair aftrekbaar in box 3. De Hoge Raad was het met deze uitspraak eens.
Kinderalimentatie aftrekbaar in 2017?
Kinderalimentatie was tot en met 2016 aftrekbaar in box 1 (forfaitair). De schuld kon worden opgenomen in box 3. Vanaf 2017 is de wet aangepast.
Beoordeling
Volgens de wet zijn schulden die een waarde in het economische verkeer hebben, aftrekbaar in box 3. Een belangrijke uitzondering hierop is de eigenwoningschuld (voor aankoop, verbouwing, etc.), deze wordt opgenomen in box 1. Er is in de wet geen uitzondering gemaakt voor schulden binnen de familie of schulden die samenhangen met periodieke uitkeringen. De advocaat-generaal (adviseur Hoge Raad) had de Hoge Raad geadviseerd om negatief te beslissen (reden: onder de wetgeving tot 2001 was de schuld ook niet aftrekbaar, de wetgever heeft geen wijziging per 2001 voor ogen gehad). Meestal volgt de Hoge Raad de advocaat-generaal. In dit geval was de Hoge Raad eigenwijs en werd uitgegaan van de tekst van de wet.
Reparatie
Dergelijke uitspraken hebben meestal reparatie tot gevolg. De wet Inkomstenbelasting is in eerste instantie aangepast per 30 december 2009 waardoor alimentatieverplichtingen aan een voormalig echtgenoot niet meer op te voeren zijn als schuld in box 3. Per 1 januari 2012 is dit voor de kinderalimentatie gerepareerd. Vanaf 2012 geldt dat verplichtingen die resulteren in als persoonsgebonden uitgaven aftrekbare bedragen niet meer als schuld opgenomen kunnen worden in box 3. Dit dekt zowel de verplichting tot het betalen van partner- als kinderalimentatie. Opname in box 3 van de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie is nu alleen nog mogelijk als de daadwerkelijk betaalde kinderalimentatie zo laag is, dat de betalende partner geen aanspraak kan maken op de persoonsgebonden aftrekpost kosten van levensonderhoud van kinderen.
Bron
Hoge
Raad 11-02-2011, nr. 10/00367.
Rechtbank
Breda 11-12-2009, nr. AWB 08/5017.