print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Hoe hoog is de kinderalimentatie?

Als ouder heb je een onderhoudsplicht voor je kinderen. Dit geldt voor zowel tijdens als na het huwelijk. De kinderen moeten dan wel minderjarig zijn; de verplichting geldt tot het eenentwintigste levensjaar van het kind. De termijn wordt verlengd als de kinderen hierna blijven studeren en niet in hun eigen behoeften kunnen voorzien. Er moet dan ook rekening worden gehouden met de eigen inkomsten van het kind.

De omvang van de kinderalimentatie is afhankelijk van "wat u verdient en uitgeeft", de draagkracht zoals de wet dit noemt.

Het is lastig om de werkelijke kosten per kind te berekenen en daarom zijn er regels en richtlijnen voor. In deze richtlijnen staat het volgende:

  1. Het 'vroegere inkomen van het gezin' of 'huidig hoger inkomen niet-verzorgende partner';
  2. De leeftijden van de kinderen;
  3. Het aantal kinderen binnen het gezin.

Als u de kosten van het kind heeft vastgesteld, worden deze verminderd met de kinderbijslag. Dit bedrag wordt vervolgens pro-rato verdeeld over de huidige netto inkomens of draagkracht van beide ouders/alle onderhoudsplichtigen. De bijdrage van de niet-verzorgende ouder mag niet hoger worden dan zijn/haar maximale draagkracht.


Mede bron: www.alimentatie.nl


Deel deze pagina

Laatste update op 24-08-2023
Artikel gemaakt op 17-12-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Kinderen en scheiding hoogte kinderalimentatie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap