print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingadviseur brengt geld op 

Accountant is huisarts, belastingadviseur specialist

Belastingen en administraties zijn de grootste last voor ondernemers. In het woud van wet- en regelgeving wordt de ondernemer soms redelijk gestoord. Als belastingadviseur zie ik dit zelf ook wel, maar ondernemen moet leuker worden door de veranderende regelgeving. Ik zie in nieuwe wetten een fiscale uitdaging, dit moet ik dus nog overbrengen aan mijn klanten.

Soms stel ik mezelf vragen over de markt waarin ik werk. Ik ben fiscaal jurist bij een belastingadvieskantoor. Er werken dus geen accountants. Hoe kiezen ondernemers hun adviseur? Waarom denken veel ondernemers dat een accountant ook belastingadviseur is? Waarom kiest iemand voor een administratiekantoor, een regionaal kantoor of een landelijke club? Waarom gaat er bij belastingadvies zovaak iets mis?

Hoe kiest men een adviseur?

Keuze en smaken genoeg. Een administratiekantoor in de straat, een lokaal kantoor of een internationaal opererend advieskantoor. Meestal kiest men op basis van "horen zeggen" een adviseur die bij u past.

Verschil tussen accountant en belastingadviseur

De accountant is een huisarts waar u dagelijks terecht kunt. Hij weet veel van erg veel administratieve regels en wetten. De belastingadviseur is specialist en weet veel van de fiscale wetgeving en weinig van administraties en jaarrekeningen. De accountant mag geld kosten, maar de belastingadviseur moet geld opbrengen. De belastingadviseur (of fiscaal jurist) kan prima naast een accountant bestaan. Voor het reguliere werk "past" de adviseur meestal wel, jaarrekeningen zijn meestal iets te laat en geven weer wat u als ondernemer al wist. Voor specifieke fiscale kwesties past de boekhouder of accountant meestal niet. Belastingbesparende tips moet u veelal zelf aandragen en op wetswijzigingen wordt te laat gereageerd. Een negatief beeld, eens. Accountants doen meestal goed en deskundig werk maar kunnen nu eenmaal niet alles weten. Het komt echter voort uit de complexe fiscale wetgeving en een slechte communicatie tussen de accountant en de belastingadviseur (als er al communicatie is tenminste).

De accountant stelt de jaarrekening en de aangiften op. Soms komt daar een fiscaal jurist of belastingadviseur om de hoek kijken. Deze wordt ingeschakeld zodra de accountant denkt dat dit nodig is. Dit is de reden dat het ook vaak fout gaat. De accountant zal de neiging hebben om zoveel mogelijk uit eigen kennis en ervaring een beslissing te nemen. Als hij hierbij net een wetswijziging of mogelijkheid over het hoofd heeft gezien, kost dit geld. Dit kan iedereen gebeuren maar een belastingadviseur is een fiscale specialist, hiervan mag men verwachten dat dit niet snel zal gebeuren. Ikzelf zie de accountant als huisarts en mezelf als specialist. Ik kan meer dan de accountant en de accountant kan meer dan ik, zonder elkaar voor de voeten te lopen.

Interne of externe fiscalist

Bij grote accountantskantoren werken belastingadviseurs en accountants onder één dak. Meestal zijn de belastingadviseurs specialisten in hun vakgebied. Voor de MKB-ondernemers is een generalist (belastingadviseur die van alle belastingwetten wetenschap heeft) meestal beter. Een belastingadviseur die de onderlinge samenhang tussen de belastinggebieden ziet heeft een helikopterblik en kan waar nodig een specialist inschakelen.

Grote kantoren hebben de kennis zeker in huis, maar deze bereikt de klant uiteindelijk te weinig. Een interne fiscalist (dus collega van de accountant) is wel zo efficiënt en gemakkelijk, is een veel gehoorde kreet. Een externe fiscalist (zelfstandige belastingadviseur) is hiermee echter niet inefficiënt of lastig. De externe fiscalist ziet het als een sport om zoveel mogelijk voor zijn klant te verdienen, kosten te besparen of risico's te beperken. Hij controleert fiscaal de accountant en heeft nog meer een scoringsdrang. De fiscalist kan zich niet achter de accountant verschuilen als het misgaat en moet ervoor zorgen dat zijn factuur wordt terugverdiend of risico’s worden beperkt.

Ik denk dat u in het begin bij een zelfstandige accountant en zelfstandige belastingadviseur iets duurder uit bent. Een zelfstandige belastingadviseur moet zijn geld echter terugverdienen. Ikzelf maak regelmatig een fiscale check van een privépersoon of bedrijf. De kosten zijn meestal veel lager dan de opbrengsten (belastingvoordelen). Probeert u dit eens bij een kantoor bij u in de buurt, maak wel vooraf een prijsafspraak.


Deel deze pagina

Laatste update op 28-06-2012
Artikel gemaakt op 27-06-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2005 Belastingadviseur brengt geld op

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap