print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Belastingconsulent of fiscaal jurist

Wat is het verschil tussen een belastingadviseur, belastingconsultent of fiscaal jurist? Hoewel de rollen enigszins kunnen overlappen, ligt het onderscheid in het soort dienstverlening en de diepte van expertise. Een belastingadviseur en belastingconsulent zijn vooral gericht op belastingaangifte en fiscale optimalisatie van fiscale vraagstukken, terwijl de fiscaal jurist (of fiscaal econoom) dieper ingaat op de juridische analyse en complexe fiscale vraagstukken, vaker ook gericht op procedures, internationale vraagstukken en/of complexere vragen.

Belastingadviseur en fiscaal jurist, het verschil?

Het vak belastingadviseur is net na 1900 ontstaan. Een oud-medewerker van de Belastingdienst heeft zich toen als adviseur zelfstandig gevestigd. De groei in de markt begon pas rond 1950, dit met name omdat de wet steeds ingewikkelder werd. Iedereen mag zich belastingadviseur of belastingconsulent noemen, dit vak is niet in de wet geregeld. Ik zelf ben ook belastingadviseur, maar noem mezelf liever fiscaal jurist. Iedereen mag zich belastingadviseur noemen maar geen fiscaal jurist. Een jurist heeft namelijk een afgeronde academische studie en is "meester in het recht", of "mr." zoals men dit kent.

Fiscale advisering door belastingconsulent of fiscaal jurist?

Het vak van fiscaal jurist is een leuk vak. Een belastingconsulent of belastingadviseur heeft vaak een afgeronde HBO opleiding. Een fiscaal jurist ging in zijn opleiding nog een stapje verder en heeft nog een aantal jaren Universiteit gevolgd (meestal 4 jaar). Een fiscaal jurist kan dus op het hoogste niveau meepraten over alle fiscale merites van het vak. Je opereert meestal naast de accountant en voor de klant, zo houd je beiden scherp en mag je partij kiezen. De wetgeving past zich in hoog tempo aan en steeds meer bedrijven zien de belastingen als kosten. De Nederlandse wetgeving past zich door de EU sneller aan dan men denkt. Dit betekent meer fiscale adviezen en steeds meer bedrijven die zich fiscaal laten adviseren, buitenlandse structuren opzetten of een fiscale scan van hun bedrijf of privésituatie laten maken.

Belastingadviseur, belastingconsulent of fiscalist in historisch perspectief

Het beroep van belastingadviseur heeft een rijke geschiedenis die nauw verweven is met de ontwikkeling van fiscale systemen wereldwijd. Het vak is ontstaan uit de noodzaak om individuen en bedrijven te helpen navigeren door steeds complexere belastingwetten en -regelingen. Hieronder volgt een historisch overzicht van het ontstaan van het vak belastingadviseur.

Hoewel het moderne beroep van belastingadviseur zoals we dat nu kennen pas veel later is ontstaan, kunnen de wortels van fiscale advisering worden herleid naar de oude beschavingen in Egypte en Italie (Rome). In deze samenlevingen waren er personen die functies bekleedden vergelijkbaar met die van een belastingadviseur, waarbij ze hielpen bij het verzamelen van belastingen en adviseerden over fiscale verplichtingen.

Tijdens de middeleeuwen en de renaissance in Europa begon de rol van de belastingadviseur duidelijker vorm te krijgen. Handelaren en welgestelde families begonnen financieel adviseurs in dienst te nemen om hen te helpen bij het beheren van hun rijkdom, inclusief het minimaliseren van hun fiscale lasten door gebruik te maken van de diverse stedelijke en feodale belastingstelsels.

Met de industrialisatie in de 18e en 19e eeuw en de groei van nationale economieën ontstond er een grotere behoefte aan gestructureerde fiscale advisering. Overheden begonnen complexere belastingsystemen te ontwikkelen, waaronder inkomstenbelasting die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de Eerste Wereldoorlog werd geïntroduceerd.

In de 20e eeuw werd het beroep van belastingadviseur steeds meer geprofessionaliseerd. In veel landen werden beroepsorganisaties opgericht om de kwaliteit en de ethische standaarden van de advisering te waarborgen. De complexiteit van de belastingwetgeving nam toe, vooral na de Tweede Wereldoorlog, toen veel landen hun fiscale systemen herzagen om de wederopbouw te financieren.

Vandaag de dag is de rol van de belastingadviseur of belastingconsulent essentieel in zowel zakelijke als particuliere financiële planning. De globalisering van de economie en de ontwikkeling van internationaal belastingrecht hebben geleid tot nieuwe uitdagingen en kansen in het vakgebied. Belastingadviseurs moeten niet alleen op de hoogte zijn van de wetgeving in hun eigen land, maar ook van internationale fiscale vraagstukken en verdragen.

Verschil tussen belastingadviseur, belastingconsulent en fiscaal jurist

Wat is een belastingadviseur?

Een belastingadviseur biedt breed advies op het gebied van aangiften en fiscale planning. Deze professional helpt zowel particulieren als bedrijven met het optimaliseren van hun belastingaangiftes en het plannen van hun fiscale verplichtingen. Belastingadviseurs kunnen werken binnen diverse aspecten van belastingen zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw of successierechten. Zij zijn vaak ook bekend met boekhouding en bedrijfsfinanciën.

Wat is een belastingconsulent

De term 'belastingconsulent' wordt soms gebruikt als synoniem voor belastingadviseur, maar kan ook duiden op iemand die meer gespecialiseerd is in het uitvoeren van belastingaangiftes en minder in het bredere advies dat belastingadviseurs bieden. Belastingconsulenten richten zich vaak op het correct toepassen van belastingwetten en het berekenen van verschuldigde belasting voor particulieren en bedrijven.

Wat is een Fiscaal Jurist?

Een fiscaal jurist is gespecialiseerd in het belastingrecht en focust zich op de juridische aspecten van fiscale kwesties. Deze professionals hebben een academische (universitaire) opleiding afgerond en zijn expert in het interpreteren en toepassen van belastingwetgeving en hiermee samenhangende regelgeving en jurisprudentie. Fiscaal juristen worden ingeschakeld voor complexe fiscale disputen, fiscale procedures, het structureren van fiscaal efficiënte bedrijfsconstructies en het adviseren over de juridische implicaties van fiscale beslissingen.

Vragen of opmerkingen over fiscale merites?

Als u vragen heeft over het fiscale stelsel en/of de mogelijkheden om niet onnodig teveel bij te dragen aan onze schatkist kunt u via onderstaand formulier contact met ons opnemen

Fiscale vraag? Stuur ons gerust een bericht

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 09-05-2024
Artikel gemaakt op 09-05-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Jongbloed belastingconsulent of fiscaal jurist

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap