print sitemap zoeken disclaimer contact

Vreemde aftrekposten

Heksenopleiding

Een heks mag in Nederland de kosten van een heksenopleiding aftrekken van de belastingen. De rechter in Leeuwarden heeft dit bepaald en dit is ook door de Belastingdienst bevestigd. Deze vreemde aftrekpost is minder vreemd dan het lijkt, tenminste als je er als fiscaal jurist naar kijkt. Het betreft namelijk een opleiding om vakkennis op peil te houden bij het werken als acteur, evenzo als een typ- of talencursus voor mijn secretaresse.

Wat zijn vreemde aftrekposten in Nederland?

Steekpenningen
De bouwfraude is vaak in het nieuws en hierover wordt nog steeds gepraat. Dat steekpenningen nog steeds onbelast aan ambtenaren kunnen worden betaald en aftrekbaar zijn voor het bedrijf dat het heeft betaald, is kennelijk minder van belang.

Prostitué
Een prostitué wordt aangemerkt als ondernemer. Als ik over de "aftrekbare" kosten ga nadenken, kom ik uit op woorden die ik niet op mijn site wil melden, omdat er dan via google "andere" bezoekers op mijn site komen. De kosten van een SOA-onderzoek zijn voor een prostitué aftrekbaar. Voor kleding ligt dit iets lastiger. Kosten van werkkleding zijn niet aftrekbaar, tenzij deze heel bijzonder zijn. Dit laatste komt niet snel voor omdat in het uitgaansleven steeds meer "geoorloofd" is. Bepaalde kleding is wel aftrekbaar, tenminste dat kan ik mij voorstellen.

Bankovervaller
Een bankovervaller die in 2000 een bank had overvallen, mocht de kosten van het pistool ten laste van zijn inkomen brengen. De kosten waren destijds enkel aftrekbaar als ze een direct verband hadden met de daad en de daad ook was voltooid. Op dit moment gaat de fiscus minder soepel om met dit soort aftrekposten en staat in de wet opgenomen dat deze kosten niet meer aftrekbaar zijn.

Verkoop drugs
De heer X wordt vervolgd wegens de verkoop van hash, laten we zeggen drugs. Omdat bewijs onrechtmatig was verkregen, wordt X vrijgesproken. De Belastingdienst legt echter een aanslag op voor het verkregen inkomen uit drugshandel (totaal € 1.400.000). De rechter stelt dat de kosten van transport en de inkoop van de drugs aftrekbaar zijn, het inkomen wordt € 500.000 lager vastgesteld.

Diefstal
De kosten van diefstal door werknemers of klanten zijn aftrekbaar. Er is veelal - in de praktijk - wel een bewijsprobleem, maar dit is op te lossen mits de ondernemer van de diefstal werk heeft gemaakt. Een gestolen TV door een werknemer wordt dus deels betaald door de fiscus. Zou dit ook loon zijn voor de werknemer?

We leven in een mooi land met vele mogelijkheden!


Bron:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/26122151/Heksenopleiding_fiscaal_aftrekbaar.html

Deel deze pagina

Laatste update op 05-07-2012
Artikel gemaakt op 29-09-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2005 Vreemde aftrekposten

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap