print sitemap zoeken disclaimer contact

FBI in 2007

Fiscale beleggingsinstelling

De fiscale beleggingsinstelling (hierna FBI) hoeft geen winstbelasting (VPB) te betalen. De B.V. mag geen onderneming drijven, maar enkel beleggen. Actief beleggen mag, maar handel in onroerende zaken niet. De voorwaarde is wel dat de FBI binnen 8 maanden na het boekjaar (veelal vóór 1 september) haar winst aan de aandeelhouders uitkeert. De vermogenswinsten (bijvoorbeeld bij verkoop van activa) mogen gedoteerd worden aan een herbeleggingsreserve. In de wet is de FBI opgenomen in de Wet op de Vennootschapsbelasting 1968 en een speciaal besluit over beleggingsinstellingen, dit voor de liefhebber!

Nieuwe trend in Europa

Zoals volgt uit een artikel in het Financieel Dagblad (19 september 2005) zijn FBI's in Europa steeds populairder. Beursgenoteerde bedrijven brengen hun onroerend goed in een FBI onder en betalen hierdoor over de winsten geen winstbelasting.

Nederland in 2007

Als de plannen van de Nederlandse overheid doorgaan, is het vanaf 2007 niet meer toegestaan zomaar op onroerende zaken af te schrijven. De afschrijvingen op onroerende zaken worden beperkt en hiermee komt voor vele bedrijven de FBI weer in beeld. De overgang van "normale B.V." naar een FBI kan problemen geven, omdat dan moet worden afgerekend over de boekwinst op de belegging (bijvoorbeeld de onroerende zaak). Daarnaast kan de overdrachtsbelasting (6%) een probleem vormen, dit kan - mits juist gestructureerd - worden voorkomen.

Opmerkingen FBI

Belastingvrij winst maken is een prettige optie. Er zijn echter een paar zaken waar u rekening mee moet houden:

  1. Fiscale beleggingsinstelling is uitgesloten van de deelnemingsvrijstelling. Bij verkoop van de B.V. is de boekwinst op de aandelen derhalve belast met vennootschapsbelasting.
  2. Voor dividenden gedurende de eerste acht maanden na het verkrijgen van de FBI-status is een speciaal regime van toepassing (deelnemingsvrijstelling).
  3. De FBI mag een afrondingsreserve vormen van maximaal 1% van het gestort kapitaal. Verplicht te betalen dividend kan hierom naar beneden worden afgerond. Bij verliezen moet de reserve vrijvallen.
  4. Buitenlandse bronbelasting is niet verrekenbaar omdat er geen belasting wordt betaald. Afhankelijk van het belastingverdrag zijn hiervoor speciale regelingen.
  5. Buitenlanders mogen - rekening houdende met mitsen en maren - aandeelhouder zijn.
  6. Bij beursgenoteerde FBI's gelden speciale regels voor aandeelhouders middels een rechtspersoon.

Tip

Of de nieuwe wetgeving inzake de beperking van de afschrijving op onroerende zaken het gaat halen is nog niet bekend en zal in 2006 duidelijk worden. Het is nu al wel van belang de structuur zo op te zetten, dat geen overdrachtsbelasting hoeft te worden betaald als men onverhoopt toch voor een FBI wil kiezen. Bel uw belastingadviseur hierover!


Bron: Financieel Dagblad, 19 september 2005.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2005 FBI in 2007

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap