print sitemap zoeken disclaimer contact

TVL-procedures

Er komen langzaam een aantal procedures voorbij inzake de TVL-regeling. In dit artikel een overzicht.

Hoofdactiviteit KvK is bepalend voor TVL-regeling

De TVL-regeling zorgt ervoor dat ondernemers een vergoeding krijgen voor hun vaste lasten. De bijdrage inzake de TVL wordt op een percentage vastgesteld. Het percentage is afhankelijk van de activiteiten van de ondernemer en kan substantieel verschillen. Een ondernemer heeft als hoofdactiviteit volgens de KvK "winkel in fotografische artikelen", als nevenactiviteit is dit "binnenvaart". De werkelijke hoofdactiviteit is echter binnenvaart. De TVL-vergoeding voor "winkel ..." is 15% van de vaste lasten en voor "binnenvaart" een stuk hoger, namelijk 47%. De ondernemer stelt dat de feitelijke hoofdactiviteit bepalend is, de overheid stelt dat de hoofdactiviteit volgens de KvK bepalend is. De rechter buigt zich over deze kwestie en stelt het volgende:

  • De TVL-regeling moet praktisch en uitvoerbaar zijn.
  • Er is niet veel op tegen om bij de bepaling van de activiteit uit te gaan van de hoofdactiviteit volgens het handelsregister (KvK). 
  • Als de aanvrager van de TVL-regeling echter stelt dat de hoofdactiviteit volgens de KvK-inschrijving niet juist is, moet de uitvoerder hiernaar kijken. De regeling voor de TVL biedt namelijk geen aanknopingspunten voor de stelling dat de eerste activiteit in de KvK als hoofdactiviteit moet worden gezien.  De rechter geeft RVO de kans om er nog eens naar te kijken.

Bron TVL-procedures

College van Beroep voor het Bedrijfsleven d.d. 22 december 2020 (ECLI:NL:CBB:2020:996)

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2022
Artikel gemaakt op 05-01-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen TVL - regeling TVL-procedures

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap