print sitemap zoeken disclaimer contact

< Hoofdmenu

 Inkomen in Box 1 en 65+

  << menu


Inkomen in box 1 

Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belastingtarief in box 1. Het tarief voor de 1e en 2e belastingschijf kent een laag belastingdeel en een hoog premiedeel. Over uw inkomen hoeft u geen AOW-premie meer te betalen, maar wel ANW- (nabestaanden) en AWBZ- (bijzondere ziektekosten) premie. Uw tarief wordt ongeveer 18% lager.

  • Over uw inkomen tot € 16.000 is het tarief 15%; en
  • over uw inkomen tussen € 16.000 en € 30.000 bedraagt dit tarief 22%.
  • Als u een hoger inkomen heeft dan € 33.000 lopen de tarieven op tot 42 respectievelijk 52%.

Pensioen en AOW

Als u een pensioen en een AOW-uitkering ontvangt, zullen zowel de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de AOW uitkeert als uw pensioenfonds loonbelasting inhouden volgens de eerste schijf. Bij uw aangifte worden beide inkomens samengeteld waardoor u veelal belasting moet bijbetalen.

Tip

  • Vraag een voorlopige aanslag bij de Belastingdienst zodat u aan het einde van het jaar niet ineens veel geld moet betalen.
  • Spaar maandelijks ongeveer 20% van uw pensioen (niet AOW), dit is veelal voldoende om de aanslag inkomstenbelasting te betalen.
  • Doe eventueel een verzoek om middeling van uw inkomen. U mag inkomen over de laatste 3 jaar middelen voor de berekening van de over die 3 jaar gemiddeld verschuldigde belastingen. Veelal daalt uw inkomen als u 65 wordt en hierdoor heeft u recht op een middelingsteruggave

Datum: 2 juli 2005


 
< Hoofdmenu

 Terug naar startpagina

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 02-07-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Senioren en 65+ Pensioen en box 1

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap