print sitemap zoeken disclaimer contact

Minder aftrekposten voor ondernemers

Als ondernemer kunt u zakelijke kosten aftrekken van uw omzet / winst. Henk is al een tijdje ondernemer en vraagt zich af of hoe het ondernemerschap zich de komende jaren zal ontwikkelen. Het gaat er niet beter op worden. De belangrijkste aftrekposten zijn:

  1. Zelfstandigenaftrek / startersaftrek
  2. Aftrek speur- en ontwikkelingswerk
  3. Meewerkaftrek
  4. MKB-winstvrijstelling
  5. Zakelijke kosten

Aftrekposten ondernemers 2019 en daarna

Henk maakt een afspraak met zijn fiscalist, kan hij beter van zijn eenmanszaak een B.V. maken of niet? De aftrekposten voor ondernemers worden vanaf 2019 (en de jaren daarna) minder gunstig. De aftrekposten worden per jaar met 3% afgeboekt, dit ziet er als volgt uit:

  • 2019 - 49% (49,5%)
  • 2020 - 46%
  • 2021 - 43%
  • 2022 - 40%
  • 2023 - 37% ( 69,93%)


De tarieven voor de vennootschapsbelasting (als Henk er een B.V. van maakt) worden de komende jaren gunstiger. Het tarief is nu nog 20% en over een paar jaar is dit tarief 16%. Mits Henk de winst niet allemaal uitkeert, is een B.V. voor hem een stuk aantrekkelijker.

Vergelijking B.V. en eenmanszaak 

Een berekening tussen een eenmanszaak / VOF of maatschap en een B.V. is eenvoudig te maken. De komende jaren wordt het speelveld qua belastingheffing anders, dus laat eens een dergelijke berekening maken. Voor € 600 exclusief omzetbelasting kunnen wij een eenvoudig advies met een berekening voor u maken. Maak hier een afspraak.  Als u als ondernemer al uw winst nodig heeft voor uw privébestedingen, is een B.V. niet snel aantrekkelijk, een berekening heeft dan meestal geen zin.

Berekening BV of eenmanszaak?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Meer weten van minder aftrekposten ondernemer

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Fiscale column Henk Minder aftrekposten ondernemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap