print sitemap zoeken disclaimer contact

Gecombineerde diensten en BTW

Als u meerdere diensten heeft aangeboden die onder verschillende tarieven vallen, is het altijd de vraag of u één of twee BTW-tarieven in rekening moet brengen. In deze column een procedure van een vakantiepark dat ook apart wifi-verbindingen verkoopt.

Vakantiepark en omzetbelasting

Henk heeft vakantie en gaat met zijn gezin naar een vakantiepark. Ze zijn het park nog niet binnen of de kinderen schreeuwen al: “papa, is er ook wifi?” Henk krijgt de sleutel en de code voor de wifi en hij wandelt met zijn gezin naar de vakantiewoning.

BTW op aparte dienst vakantiepark

Als hij moet afrekenen blijkt er 21% BTW te worden gerekend over de wifi en 6% over de huur van de vakantiewoning. Da’s gek, Henk huurt toch gewoon een vakantiewoning waarbij altijd wifi moet worden verstrekt, anders gaan de kinderen niet eens mee. De Belastingdienst denkt hier anders over. De rechter is het met Henk eens. Uit onderzoek van de ANWB volgt dat 99% van de vakantiegangers online is en 75% vindt wifi even zo belangrijk als elektriciteit. Daarnaast klagen klanten eerder over een slechte wifi-ontvangst dan over een vies huisje of gebreken met de verwarming.

Vragen over BTW en diensten

Wifi is dus onderdeel van de huur van de vakantiewoning en kan niet worden gezien als aparte dienst, al met al dus 6% BTW over alles. Dit is voor het vakantiepark voordelig omdat de netto prijs voor de wifi-verbinding hoger is. Heeft u vragen over BTW en verschillende diensten, bel dan met één van onze adviseurs .

Bron BTW en diensten

Uitspraak Rechtbank Gelderland d.d. 22 februari 2018.

Deel deze pagina

Laatste update op 09-03-2018
Artikel gemaakt op 06-03-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Fiscale column Henk BTW bij vakantiepark

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap