print sitemap zoeken disclaimer contact

Kwalificerende buitenlandse belastingplicht

Als u buiten Nederland woont en in Nederland werkt, betaalt u over vrijwel uw volledige inkomen (tenminste 90%) belasting in Nederland. Dit kan voordelen opleveren, u heeft dan recht op diverse aftrekposten uit het Nederlandse belastingrecht, zoals hypotheekrenteaftrek en heffingskortingen.

Wonen in België en werken in Nederland

Henk woont heerlijk met zijn vrouw in België. De eigen woning in België is van Henk en zijn vrouw, gemeenschappelijk. Henk verdient zijn inkomen nagenoeg geheel in Nederland, hij kwalificeert als buitenlands belastingplichtige. Hiermee heeft Henk recht op aftrek van hypotheekrente. Het aandeel van de vrouw van Henk komt echter hiervoor niet in aanmerking, zij werkt namelijk in België en geniet haar fiscale voordelen in België. Rechtbank Zeeland - West-Brabant, 19 september 2019,

Noot fiscaal jurist over buitenlandse belastingplicht

De Nederlandse regeling is niet helemaal conform de Europese wetgeving, dit volgt uit het Voetbalmakelaarsarrest (HvJ 9 februari 2017, C-285/5). Als de vrouw van Henk geen inkomen in België zou genieten, dan zou 100% van de hypotheekrente in Nederland aftrekbaar zijn. Het is van belang dat u een inkomensverklaring invult, zie onder. De voorwaarden zijn:

  1. U woont in de EU;
  2. Grootste deel van uw inkomen komt uit Nederland;
  3. Uw woonland vult een inkomensverklaring in.

Bron buitenlandse belastingplicht

Inkomensverklaring buitenlandse belastingplicht

Rechtbank Zeeland - West-Brabant 19 september 2019, ECLI:NL:RBZWB:2019:4140

Wonen in buitenland en werken in Nederland en fiscaal advies nodig?

Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.


Deel deze pagina

Laatste update op 17-02-2020
Artikel gemaakt op 13-02-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Buitenlandse belastingplicht Kwalificerende buitenlandse belastingplicht

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap