print sitemap zoeken disclaimer contact

Tandarts is geen ondernemer

Mevrouw Jansen is BIG geregistreerd. Ze werkt bij X B.V. in dienstbetrekking voor € 40.000 per jaar. Tevens volgt ze nog een opleiding kaakchirurgie. Naast de dienstbetrekking en de opleiding heeft mevrouw Jansen nog tijd over. Ze werkt als ondernemer voor een maatschap in een ziekenhuis. Ze declareert haar klanten via de maatschap en krijgt 50% van haar werkzaamheden uitbetaald. De vraag is of ze een echte ondernemer is. Volgens de rechters (na een hele lange procedure) is ze geen echte ondernemer.

Is een tandarts ondernemer of niet?

In een procedure bij het Gerechtshof 's-Hertogenbosch kwam bovenstaande kwestie aan de orde. Is mevrouw Jansen ondernemer of niet voor haar werkzaamheden ten behoeve van de maatschap? Dit betreft een zaak die eerder aan de orde is geweest bij de Hoge Raad in 2018 (ECLI:NL:HR:2018:2203), maar ook bij het Gerechtshof in 2017 (ECLI:NL:GHARL:2017:10140) en de Rechtbank (ECLI:RBNNE:2017:1872).

De Rechtbank was van mening dat mevrouw Jansen niet over voldoende zelfstandigheid beschikte, dit is door het Gerechtshof bevestigd. Volgens de Hoge Raad had het Hof het zelfstandigheidscriterium in samenhang moeten toetsen aan de eisen van continuïteit en het lopen van ondernemersrisico, dit moest nog door een ander Gerechtshof worden onderzocht. Het Gerechtshof Den Bosch heeft dit onderzocht en komt tot de conclusie dat er geen schriftelijke overeenkomst is tussen mevrouw Jansen en de maatschap en / of het ziekenhuis. Mevrouw Jansen mag niet zelf declareren en hierdoor loopt ze geen ondernemersrisico en streeft ze niet naar continuïteit.

Fiscale vragen tandarts of medicus

Heeft u fiscale vragen over uw ondernemerschap of een discussie met de Belastingdienst hierover? Bel ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Bron tandarts is geen ondernemer

Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 22 augustus 2019 (ECLI:NL:GHSHE:2019:3167)

Tandarts en vragen over ondernemerschap?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Tandarts en fiscus Tandarts is geen ondernemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap