print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Tandarts en fiscus Huurwoning op de zaak

Huurwoning op de zaak

Laat uw onderneming de huurwoning huren, hierdoor zijn voor ondernemers een groot deel van de kosten aftrekbaar. Dit werkt niet altijd, maar de Hoge Raad was in een recente uitspraak (12 augustus 2016 ECLI NL HR 2016 1899) redelijk stellig: "kosten aftrekbaar."

Toelichting kosten huurwoning aftrekbaar

Een ondernemer of ZZP'er met een huurwoning kan een behoorlijke aftrekpost ten laste van de winst brengen. Volgens de Hoge Raad d.d. 12 augustus 2016 mag een deel van de huur (deel van het huurhuis dat ten behoeve van de onderneming wordt gebruikt) ten laste van de winst worden gebracht. Ook de hieraan gekoppelde kosten mogen ten laste van de winst worden gebracht. In de procedure ging het over een niet-zelfstandige woonruimte die door de onderneming is gehuurd.

Rechter en werkkamer in huurwoning

In deze zaak werkte Henk in de bouw. Hij regelt zijn werk vanuit een (niet-zelfstandige) werkkamer in zijn huurwoning. De kosten van de huurwoning (ongeveer € 9.000) brengt hij met een kleine correctie (€ 2.700). De Belastingdienst en verschillende rechters waren het niet mee eens met de aftrek. De lagere rechters waren het met de inspecteur eens, edoch stelden ook dat het huurrecht van de woning tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend. De Hoge Raad (zie boven) was het uiteindelijk met de ondernemer eens. De Hoge Raad ziet het huurrecht als een vermogensrecht dat tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend (omdat de woning voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt). De ondernemer kan de volledige huurkosten aftrekken, hierbij moet rekening worden gehouden met een correctie voor privégebruik.

Bron huurwoning op de zaak

Hoge Raad d.d. 12 augustus 2016 (ECLI NL HR 2016 1899).

Conclusie AG d.d. 23 februari 2016 (ECLI NL PHR 2016 108).

Gerechtshof Den Haag d.d. 17 maart 2015 (ECLI NL GHDHA 2015 661).

Rechtbank Den Haag d.d. 6 juni 2014 (ECL NL RBDHA 2014 7415).

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Tandarts en fiscus Huurwoning op de zaak

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap