print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Fiscaal strafrecht

Foute BTW-aangifte en taakstraf

Een autohandelaar schuift met BTW om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. De handelaar, we noemen hem Henk, schuift van 2011 tot en met 2014 met BTW en doet opzettelijk onjuist aangifte. Er worden in die jaren nihilaangiften door de vader van Henk gedaan. De reden is dat Henk anders de rekeningen van zijn bedrijf niet kan betalen.

Procedure bij de Rechtbank inzake slepen met BTW

De rechter is van mening dat Henk bewust de belasting niet heeft betaald. Er is gedwaald richting de Belastingdienst. Henk was zich bewust van zijn fout en het niet voldoen aan fiscale wetgeving. Van opzet is sprake, tenminste in ieder geval in 2013 en 2014. Voor 2011 en 2012 lijkt van opzet niet direct sprake. Het nadeel voor de Belastingdenst bedraagt ruim € 170.000. De rechter beslist dat Henk 200 uur taakstraf (en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met proeftijd van 3 jaar) moet verrichten, dit is minder dan de eis omdat hij netjes aan het strafrechtelijk onderzoek heeft meegewerkt en omdat dit de eerste keer is.

Slepen met BTW en strafrecht

De Belastingdienst legt al jaren boeten op aan belastingplichtigen en adviseurs die slepen met BTW en bewust (opzettelijk) fout aangifte doen. Sinds 2013 heeft de Belastingdienst een speciaal team ingezet om bedrijven en adviseurs die slepen met BTW op te sporen. De BTW-schuld zou op de balans van het bedrijf moeten staan en dit is dan het eerste signaal voor de Belastingdienst. In de aangifte Vennootschapsbelasting moet de ondernemer ook aangeven welke BTW ouder is dan 1 jaar, hierdoor kan de Belastingdienst eenvoudig zien welk bedrijf oudere BTW-schulden heeft. Ondernemers met oudere BTW-schulden worden streng aangepast, zo ook in deze casus.

Is de BTW-schuld lager dan € 50.000, dan krijgt de ondernemer veelal een boete van 10%, zie hiertoe de procedure bij de Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 4 maart 2016 (ECLI NO RBZWB 2016 1440). Boven de € 50.000 kan de boete zomaar 100% bedragen of kan de ondernemer strafrechtelijk worden vervolgd, zie hiertoe onderstaande procedures.

Soms worden ook slordige ondernemers behoorlijk onder water gehouden. Een voorbeeld: de ondernemer stuurt een forse factuur aan een afnemer en wordt daarna ziek. De afnemer vraagt de BTW terug en krijgt een onderzoek van de Belastingdienst. De Belastingdienst gaat zich uiteindelijk melden bij de ondernemer en ziet dat de BTW nog niet is afgedragen (door ziekte). Een vrijwillige verbetering is niet meer mogelijk bij de ondernemer (immers de Belastingdienst weet via de afnemer al dat de BTW niet is afgedragen). Een suppletie is niet meer mogelijk en de ondernemer kan zomaar een taakstraf krijgen. De extreme straf zou niet moeten kunnen, maar het is wel wat er zou kunnen gebeuren door de huidige big data bij de Belastingdienst. Een klein onderscheid zou echter wel in de wet moeten worden opgenomen, lijkt mij.

Vragen

Wilt u een vrijblijvende afspraak, bel gerust één van onze adviseurs.

Bron rechtspraak schuiven/slepen met BTW

Rechtbank Overijssel d.d. 29 juli 2016 ECLI NL RBOVE 2016 2999.

Rechtbank Overijssel d.d. 25 juli 2016 ECLI NL RBOVE 2016 2901.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-09-2016
Artikel gemaakt op 13-09-2016
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Fiscaal strafrecht Foute BTW aangifte en taakstraf

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap