print sitemap zoeken disclaimer contact

Aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

Meestal maakt de accountant of administrateur de jaarrekening. De jaarrekening voor de bank en de cliënt is gelijk aan de aangifte voor de Belastingdienst. Dit is een gemiste kans omdat de commerciële winst niet gelijk hoeft te zijn aan de fiscale winst. Voor complexere aangiften inkomstenbelasting word ik regelmatig ingeschakeld.

De aandachtspunten uit de praktijk

  1. Eigen woning: het heilige huis wordt steeds meer onder de loep genomen door de Belastingdienst. Hypotheekrente is niet meer altijd aftrekbaar en de aftrek wordt sedert 2000 aan banden gelegd. Vroeger kon u auto's en aandelen financieren via de hypotheek en de rente gewoon ten laste van uw inkomen brengen. Daarnaast kon u bij verkoop van uw eigen woning onbeperkt financieren. Dit is niet meer.
  2. Emigratie: steeds meer Nederlanders zijn het zat en verhuizen naar fiscaal vriendelijke en warmere oorden. Feitelijk emigreren lijkt soms eenvoudiger dan fiscaal een grens over gaan. Middels internationale contacten en fiscale kennis van diverse fiscale stelsels heb ik vele mensen begeleid bij hun emigratie.
  3. Overlijden: nog steeds wordt er per jaar 1 miljard teveel betaald bij overlijden van onze dierbaren. Een estate planning (of vermogensplanning) en een goed testament vormen de basis voor een besparing op successiebelasting. Ik zorg in de praktijk ervoor dat de kinderen meer krijgen en de Belastingdienst minder.
  4. Auto van de zaak: een bijtelling voorkomen is een lastige, maar niet onmogelijke zaak. In voorkomende gevallen kunt u beter een privé auto rijden. Via diverse adviezen en rekenmodellen kom ik - in overleg met de cliënt - tot het juiste besluit.
  5. DGA: bij directeuren groot aandeelhouders zit een spanningsveld tussen salaris en/of dividend. Wat is aantrekkelijker? Per 2005 wordt dividend weer aantrekkelijker.
  6. Rechtsvorm: een eenmanszaak of een B.V.? Per 1 januari 2005 is de B.V. uit fiscale overwegingen eerder aantrekkelijk, daarnaast speelt de aansprakelijkheid een steeds prominentere rol. Ik adviseer wekelijks over de juiste juridische structuur.

Deel deze pagina

Laatste update op 10-01-2022
Artikel gemaakt op 27-12-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Werkzaamheden Belastingaangiften

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap