print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscus en buitenlands vermogen

Nederland jaagt op Liechtenstein cd-rom

Staatssecretaris De Jager zorgt goed voor onze staatskas. De Jager jaagt nu mee met onze Duitse buren. In dit land is een rel ontstaan over een cd-rom van een bank in Liechtenstein. Op deze cd staan namen van Duitsers met geheime bankrekeningen in Liechtenstein. Voorlopig zal Duitsland eigen maatregelen nemen en Liechtenstein vasthouden aan haar bankgeheim. Onze staatssecretaris heeft op 24 februari 2008 gemeld dat ook hij inzage wil in de bestanden, wellicht staan er ook Nederlanders op.

Algemeen

De Belastingdienst is sinds enkele jaren nog actiever op zoek naar buitenlands geld en vermogen. Buitenlandse spaarrekeningen worden veelal automatisch doorgegeven, overige informatie nog niet. De Belastingdienst krijgt echter van sommige landen spontaan informatie of gaat zelf in het buitenland op onderzoek (voorbeeld Spanje, Frankrijk, etc.).

Blunder Belastingdienst

Er is een draaiboek op de site van de Belastingdienst geplaatst. Door een stommiteit in dit draaiboek is duidelijk geworden dat dit draaiboek betrekking had op informatie van F. van Lanschot Bankiers. Het draaiboek is anoniem gemaakt door tekst weg te lakken, dit bleek eenvoudig weer leesbaar te maken.

In dit draaiboek staat omschreven hoe de Belastingdienst gaat handelen als er geld of vermogen in het buitenland wordt aangetroffen. Het draaiboek stond op de site van de Belastingdienst maar is hier weer afgehaald.

Een terugblik

De KB-Lux affaire is hiervan het beste voorbeeld. De Belastingdienst / FIOD kreeg in deze zaak gegevens van de Belgische bank over Nederlanders met een bankrekening bij de KB-Lux Bank. De gegevens bleken in Luxemburg gestolen te zijn, maar vormden wel de basis voor vele aanslagen en procedures. De Hoge Raad heeft in maart 2008 bepaald dat dit rechtsgeldig is.
Sinds 2005 is de Europese Spaarrichtlijn van kracht, buitenlandse bankrekeningen komen hiermee sneller in het vizier van de Belastingdienst. De lidstaten van de EU wisselen spontaan informatie uit over buitenlandse rekeninghouders. Ze geven de namen en adressen (en rente-info) van de rekeninghouders door. Dividend wordt niet doorgegeven dus buitenlandse beleggingen blijven nog buiten beeld van de Belastingdienst. Een paar landen geven de adresinformatie nog niet door (zoals Belgiƫ, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg). Deze landen geven wel de rentes door, hierdoor heeft Nederland wel een beeld van het vermogen van Nederlanders in dit soort landen.

Conclusie

Door zelf aangifte te doen kunt u boetes en vervelende procedures voorkomen, inkeren noemen we dit. Sommige mensen doen even niks en wachten af. De vraag die hierbij opspeelt is: "Mag de Belastingdienst gestolen informatie gebruiken als grondslag voor een aanslag?" Rechters denken hier niet hetzelfde over en dit zal de gemoederen dus ook nog wel even bezighouden.

Meer weten van fiscus en buitenlands vermogen

Deel deze pagina

Laatste update op 09-06-2017
Artikel gemaakt op 01-05-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Buitenlands vermogen Fiscus en buitenlands vermogen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap