print sitemap zoeken disclaimer contact

Dochteronderneming of vaste inrichting

Regelmatig adviseren wij klanten die in het buitenland activiteiten willen opstarten. De eerste vraag die dan aan de orde komt is of er in het buitenland een juridische entiteit (dochteronderneming) moet worden opgericht of niet (vaste inrichting). Dit heeft zowel juridisch als fiscaal gevolgen.

Verschil vaste inrichting of dochteronderneming in het buitenland

Van een vaste inrichting is sprake als u met bijvoorbeeld uw Nederlandse B.V. in Duitsland activiteiten gaat opzetten vanuit een kantoor of andere vaste bedrijfsinrichting in Duitsland. Een vaste inrichting is dus niet een zelfstandige entiteit in het buitenland, een dochteronderneming is dit wel. Bij een vaste inrichting is derhalve de Nederlandse entititeit juridisch aansprakelijk voor de activiteiten in het buitenland. Fiscaal moet de vaste inrichting in het buitenland haar belastingen betalen.
Bij een bouwproject of installatiewerkzaamheden is er sprake van een vaste inrichting in het buitenland als dit project langer dan 12 maanden gaat duren.
Sommige activiteiten of locaties kwalificeren niet als vaste inrichting, hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een loods waar u voorraad heeft opgeslagen, dit is volgens vele belastingverdragen geen vaste inrichting.
Een dochteronderneming is een aparte rechtspersoon (zeg een GmbH). Omdat een dochteronderneming in het buitenland zelfstandig aansprakelijk is richting derden, heeft een dochteronderneming vaak de voorkeur. Daarnaast zien wij bij klanten ook dat een commercieel motief meespeelt, Duitsers doen nu liever zaken met een GmbH dan een Nederlandse B.V.

Fiscaliteit en vaste inrichting of B.V.

In het verleden werden buitenlandse activiteiten opgestart in een vaste inrichting. De reden was dat buitenlandse verliezen konden worden verrekend met Nederlandse winsten (in hetzelfde jaar). Dit is nu niet meer zo. De buitenlandse (aanloop)verliezen waren hiermee een aftrekpost in Nederland, hierdoor betaalde de onderneming in Nederland minder belasting.
Deze regelgeving is in 2012 aangepast en behoort dus tot het verleden. Het maakt nu fiscaal niet meer uit of u een vaste inrichting of een dochteronderneming in het buitenland heeft. Resultaten moeten zelfstandig aan de buitenlandse eenheid worden toegerekend. Als u - in bijvoorbeeld Duitsland - een vaste inrichting heeft, dan moet u fiscaal deze verliezen uit uw Nederlandse winst destilleren. Vorenstaande geldt niet voor een verlies dat u krijgt bij het stoppen van de activiteiten (liquidatieverliezen).

Meer weten van dochter of vaste inrichting

Deel deze pagina

Laatste update op 09-06-2017
Artikel gemaakt op 07-11-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Internationale structuren Dochter of vaste inrichting

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap