print sitemap zoeken disclaimer contact

Opbrengst overdrachtsbelasting stijgt weer

De overdrachtsbelasting heeft het Rijk in 2015 bijna € 1,8 miljard opgeleverd. Dat is de hoogste opbrengst sinds 2011. De hogere opbrengsten vallen samen met de toenemende woningverkopen. Daarnaast zijn de verkochte woningen gemiddeld ook steeds duurder. Ongeveer de helft van de overdrachtsbelasting komt voort uit woningverkopen. Dit meldt het CBS.

De opbrengst van de overdrachtsbelasting was in 2007 bijna € 5 miljard. In 2013 waren de opbrengsten afgenomen tot een vijfde hiervan. Drie factoren beïnvloeden de opbrengst van de overdrachtsbelasting: het aantal verhandelde onroerende zaken, de transactieprijs en het tarief van de overdrachtsbelasting. Tot en met 2013 nam het aantal verkochte woningen aanzienlijk af. Ook daalde de gemiddelde transactieprijs. Halverwege 2011 verlaagde de Rijksoverheid bovendien het tarief van de overdrachtsbelasting voor de aanschaf van een woning van 6 naar 2%. Bij de verkoop van bijvoorbeeld bedrijfspanden en grond is nog wel 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. In 2007 brachten de woningverkopen circa 61% van de totale overdrachtsbelasting op. Dat is gedaald naar ongeveer 46% in 2015.

Aantrekkende woningmarkt verhoogt opbrengst uit overdrachtsbelasting

Na 2013 is de opbrengst van de overdrachtsbelasting weer toegenomen. De aantrekkende woningmarkt droeg hieraan bij. Het aantal verkochte woningen nam in 2014 en 2015 aanzienlijk toe. Vorig jaar werden 178.293 woningen verkocht. In 2013 was het aantal verkopen nog ruim een derde lager. 

Daarnaast steeg ook de gemiddelde koopsom sinds 2013. Toen bedroeg de gemiddelde verkoopprijs circa € 213.000. In 2015 was dat toegenomen tot ruim € 230.000. Zowel de toenemende woningverkopen als de gestegen gemiddelde koopsom deden de opbrengsten uit overdrachtsbelasting toenemen. De toename van woningverkopen tussen 2013 en 2015 verhoogde de opbrengsten met ongeveer € 291 miljoen. Daarnaast leidde de gestegen koopsom tot nog eens € 37 miljoen meer opbrengsten.

Deel deze pagina

Laatste update op 31-03-2016
Artikel gemaakt op 29-03-2016
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Overig Opbrengst overdrachtbelasting stijgt weer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap