print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

2004

Wonen in Nederland, Spanje of Hongarije

Werken in Nederland is leuk. Wonen in Nederland vind ik persoonlijk steeds minder. Waarom zou ik dan niet gaan verhuizen? Minder regels, normen en waarden, goedkopere huizen en lagere belastingen. Zal ik gaan verhuizen? Waar naar toe?

In dit artikel een vergelijking van het wonen in Nederland, Spanje of Hongarije.

Nederland

De woningen in Nederland zijn redelijk duur en het klimaat - hoewel steeds beter - is minder dan in Spanje of Hongarije. Het wonen is redelijk goedkoop omdat de hypotheekrente aftrekbaar is, maar dit eindigt voor een groot deel in 2031, wellicht nog eerder. Bij de aankoop van een woning bent u 6% overdrachtsbelasting kwijt en ongeveer 3% aan kosten voor de makelaar en de notaris.

Spanje

Het klimaat en de levensstijl spreken mij wel aan. De prijzen van de huizen zijn (nog) relatief laag. Via internet kunt u prima een gebied bepalen en huizen bekijken. De huizenprijzen zijn de laatste jaren extreem gestegen (gemiddeld 25% per jaar). De komende jaren verwacht Spanje ongeveer 1.000.000 buitenlandse families welkom te mogen heten, dus de vraag zal toenemen. De kosten bij de aankoop van een woning zijn bijna gelijk als in Nederland, de overdrachtsbelasting is zelfs 7%. In Spanje ken je bij de verkoop van een woning zowel gemeentelijke als rijksbelastingen. Bij de aankoop van een woning moet u erop letten dat de verkoper de gemeentelijke belastingen gaat betalen. Dit is een belasting die moet worden betaald over de waardestijging van de grond (tarief 15 - 30%). Het tarief van de inkomstenbelasting is in Spanje ongeveer 20% lager dan in Nederland. Over sommige inkomsten wordt noch in Nederland, noch in Spanje belasting geheven. Laat u hiertoe wel in beide landen voorlichten door een belastingadviseur. Door de stijgende huizenprijzen zijn woningen voor Spanjaarden niet meer te betalen. Veel Spanjaarden denken dan ook dat de huizenprijzen de eerstkomende jaren zullen dalen. U moet dus wellicht nog even wachten met pakken. Een alternatief is om in goedkope gebieden te zoeken, de prijzen verschillen soms wel 40% op vrijwel identieke huizen.

Hongarije

Een huis kopen in dit nieuwe EU-land is een feestje. Voor rond de € 30.000 koopt u een geweldige villa en bent u graaf van een groot stuk land. Door de toetreding tot de EU wordt een stijging van de huizenprijzen verwacht. In dit voormalige Oostblokland heeft u geen B.V. nodig om een huis te kopen. Voor bepaalde onroerende zaken (parken, toeristische locaties, etc.) gelden specifieke regels. De koop van een woning wordt geregeld door een advocaat en dus niet door een notaris. Als koper hoeft u enkel een legalisatie van uw paspoort te regelen, dit kan in Nederland bij het Hongaarse consulaat of uw notaris. Diverse instanties moeten toestemming geven voor de koop en de papierkraam is redelijk fors. Laat dit dan ook door een (betrouwbare) advocaat of makelaar regelen. Als u bepaalde gronden lastig kunt kopen, kunt u deze ook eerst pachten. Door toetreding tot de EU wordt u in 2012 formeel eigenaar. Voor de aankoop van de woning heeft u wel eigen geld nodig. De hypotheken in Hongarije zijn nog erg ouderwets en financieren maximaal 60% van de koopprijs. Als u de woning binnen 15 jaar met winst verkoopt, bent u (tegen een tarief van 20%) belasting verschuldigd. Hiervoor bestaan specifieke regels waardoor de heffing lager kan uitvallen. Het is een mooi land met een lekker klimaat en aantrekkelijke belastingtarieven (ongeveer 30%). Voor bedrijven zijn de tarieven laag (16%), maar dit terzijde. Het is een goedkoop land met een hoog BTW-tarief van 25%. Het nadeel is dat de Staat nog in zulke kinderschoenen staat en nog een bananenrepubliek is. Makelaars en advocaten zijn nog te vaak boeven. Probeert u in Nederland een betrouwbare partner te vinden, die u ook aansprakelijk kunt stellen. Hongarije is een aanrader voor mensen die goedkoop een perfecte vakantiewoning willen om daar in de toekomst wellicht te gaan wonen. Let u erop dat geweldige woningen op de meest idiote locaties kunnen staan.

Tenslotte

Voor mensen die overwegen om naar Italië of Portugal te verhuizen, kan ik u zeggen dat u dan over een flinke portemonnee met geld moet beschikken. De huizen zijn duurder dan in Nederland en een hypotheek is lastig te krijgen.

Conclusie

De nieuwe EU-landen bieden mogelijkheden voor ondernemers, maar zeker ook voor particulieren. Gaat u er eens een kijkje nemen en laat u inspireren.

Deel deze pagina

Laatste update op 05-07-2012
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2004 Wonen in het buitenland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap