print sitemap zoeken disclaimer contact

Vakantiewoning buitenland

Voor steeds meer Nederlanders is een tweede huis in het buitenland haalbaar. Leest u eerst goed in, bezoek het land tijdens een vakantie en overweeg als eerste stap te huren. Regelmatig ontstaan namelijk praktische problemen of moet men wennen aan gewoonten, wetten, mensen en regels.

Buitenlandse vrijstelling

Fiscaal gezien is er een verschil of uw tweede woning in Nederland of het buitenland staat. Een vakantiewoning in Nederland moet u aangeven in box 3, voor de waarde minus de hypotheek. Hierover moet u 1,2% belasting betalen. Kosten zijn niet aftrekbaar en huurinkomsten zijn onbelast. Soms is de BTW op de aankoop (deels) terug te krijgen.

Het voordeel van een tweede woning in het buitenland is, dat u er in Nederland veelal geen of weinig belasting over hoeft te betalen. U geeft de woning wel aan in box 3, maar claimt vervolgens een aftrek; dit om te voorkomen dat u zowel in het buitenland als in Nederland belasting zou moeten betalen. In het land waar de woning staat, moet u belasting betalen. Veel landen kennen echter vrijstellingen (zoals Spanje en Frankrijk). Bij een woning van € 700.000 kunt u € 8.000 per jaar aan box 3 heffing besparen. 

Verschil in erfrecht

Onroerende zaken in een vakantieland vallen vaak onder buitenlands erfrecht. Dit kunt u voorkomen door het aankopen in een rechtspersoon, zoals een Limited. Er zijn verschillen met Nederland (partnerschap wordt veelal niet erkend, erfenissen worden anders verdeeld, etc.). Laat lokaal een testament opstellen of praat met uw Nederlandse notaris. Veelal moet u in het buitenland successie betalen en mag u de aldaar betaalde belasting in Nederland in mindering brengen op de in Nederland verschuldigde successieheffing. Overweeg om de woning door uw kinderen te laten kopen, dit bespaart toekomstige successie.

Nederlandse Antillen

Een heerlijk klimaat, ook in fiscaal opzicht. Voor zo’n € 80.000 koopt u een leuk huis. Voor Nederlanders is de slechte gezondheidszorg, de bureaucratie en “trage” afhandeling op de Nederlandse Antillen even wennen. U kunt wel snel wennen aan de “laid-back en peace” cultuur. De overdrachtsbelasting bij aankoop bedraagt 4%, de jaarlijkse grondbelasting ongeveer 0,3%. Hypotheekrente is niet aftrekbaar (tweede woning). Als u de woning enkel zelf gebruikt, hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen, vermogensbelasting kent men er niet. De waarde van de woning is in Nederland (box 3) vrijgesteld.

Italië

Een met olijfbomen omringd huis in Toscane, geweldig. De overdrachtsbelasting bedraagt in Italië zo’n 10%, als u er gaat wonen is het tarief 3%. Woningen zijn in Italië veelal goedkoper dan in Nederland. Als u uw stulpje binnen 5 jaar verkoopt, moet u tussen de 23% en 43% belasting betalen. Huurinkomsten zijn tegen dit tarief belast, een vast percentage van 15% van de huur is aftrekbaar. Hypotheekrente is niet aftrekbaar. Als u de woning niet verhuurt, geldt een soort huurwaardeforfait (Rendita Catastale). U moet om een biljet vragen, deze wordt u niet automatisch toegezonden. Successierecht in Italië bedraagt 4% (derden 8%).

Er zijn natuurlijk veel meer landen waar mensen een vakantiewoning (willen) kopen. In de loop van deze maand zal ik hierover enkele artikelen op onze internetsite opnemen.

Het volgende artikel in WIT gaat over wonen in Duitsland.

Hartelijke groet,

Dennis Jongbloed

Meer weten van vakantiewoning buitenland

Deel deze pagina

Laatste update op 15-07-2012
Artikel gemaakt op 08-02-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief Wonen in Twente Vakantiewoning buitenland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap