print sitemap zoeken disclaimer contact

Crowdfunding in coöperatie

Een democratische en nieuwe vorm van financieren zonder een bank. Het idee wordt via het internet verspreid en mensen kunnen zich inschrijven voor een investering. Bij crowdfunding zijn er 3 partijen:

 • de ondernemer;
 • de investeerder (de crowd);
 • het platform.

In dit artikel wordt een mogelijk juridisch jasje voor crowdfundingprojecten omschreven.

De coöperatie voor crowdfunding

Een nieuw idee via een bank financieren is in deze tijd lastig. U moet op zoek naar investeerders. De nieuwe onderneming kan in een B.V.- / N.V.-jasje worden gestoken, maar een coöperatie past eigenlijk ook prima. De investeerders en de ondernemers worden lid van de coöperatie. Vaak zijn de ondernemers via een B.V. bestuurder, dit laatste om de aansprakelijkheid van de bestuurders in privé te beperken. Binnen de coöperatie heb je dan verschillende soorten leden, uit elk soort lidmaatschap (zeg lid A en lid B) vloeien rechten voort. De belangrijkste rechten zijn:

 • stemrecht (meer bij de ondernemers);
 • vergaderrecht (bij beiden);
 • winstrecht (meer bij de investerdeers).

Coöperatie is juridisch flexibel

Een coöperatie is redelijk flexibel en zeker flexibeler dan de B.V. De coöperatie is een Britse uitvinding die de laatste jaren in Nederland steeds meer wordt gebruikt. We kennen deze rechtsvorm uit de agrarische wereld (zuivelinkoop / -verkoop), maar ook banken (Rabobank) en dienstverleners (advocatenkantoren) maken er nu gebruik van. De coöperatie wordt opgericht bij de notaris en heeft als voordelen:

 • goede bescherming privévermogen;
 • geen hoofdelijke aansprakelijkheid (zoals bij een VOF of maatschap);
 • mogelijkheid om via U.A. de gehele aansprakelijkheid te beperken;
 • soepel toetreden en uittreden van leden;
 • (verlengstuk) winst uitkeren aan leden kan zonder heffing van vennootschapsbelasting.

De coöperatie zal na oprichting vaak een overeenkomst sluiten met haar leden. In deze overeenkomst staan de wederzijdse afspraken en verwachtingen. De lidmaatschapsrechten luiden op naam en zijn persoonlijk, het overdragen kan meestal niet zomaar (zal in de statuten worden bepaald).

Coöperatie is fiscaal vriendelijk

Een coöperatie is fiscaal best vriendelijk. Veelal is er een vrijstelling voor de dividendbelasting (belastingvrij winst uitkeren) en in sommige gevallen kan er (verlengstuk) winst worden uitgekeerd zonder dat de coöperatie over deze winst zelf vennootschapsbelasting moet betalen (de uitgekeerde winst wordt dan afgetrokken van de winst van de coöperatie).

Vragen over dit onderwerp? Bel met onderstaande adviseur(s).

Meer weten van crowdfunding in coöperatie

Deel deze pagina

Laatste update op 23-08-2013
Artikel gemaakt op 13-08-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Crowfunding en belastingen Crowdfunding in coöperatie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap