Volg ons op:

Twitter Updates

Crowdfunding in coöperatie

Een democratische en nieuwe vorm van financieren zonder een bank. Het idee wordt via het internet verspreid en mensen kunnen zich inschrijven voor een investering. Bij crowdfunding zijn er 3 partijen:

In dit artikel wordt een mogelijk juridisch jasje voor crowdfundingprojecten omschreven.

De coöperatie voor crowdfunding

Een nieuw idee via een bank financieren is in deze tijd lastig. U moet op zoek naar investeerders. De nieuwe onderneming kan in een B.V.- / N.V.-jasje worden gestoken, maar een coöperatie past eigenlijk ook prima. De investeerders en de ondernemers worden lid van de coöperatie. Vaak zijn de ondernemers via een B.V. bestuurder, dit laatste om de aansprakelijkheid van de bestuurders in privé te beperken. Binnen de coöperatie heb je dan verschillende soorten leden, uit elk soort lidmaatschap (zeg lid A en lid B) vloeien rechten voort. De belangrijkste rechten zijn:

Coöperatie is juridisch flexibel

Een coöperatie is redelijk flexibel en zeker flexibeler dan de B.V. De coöperatie is een Britse uitvinding die de laatste jaren in Nederland steeds meer wordt gebruikt. We kennen deze rechtsvorm uit de agrarische wereld (zuivelinkoop / -verkoop), maar ook banken (Rabobank) en dienstverleners (advocatenkantoren) maken er nu gebruik van. De coöperatie wordt opgericht bij de notaris en heeft als voordelen:

De coöperatie zal na oprichting vaak een overeenkomst sluiten met haar leden. In deze overeenkomst staan de wederzijdse afspraken en verwachtingen. De lidmaatschapsrechten luiden op naam en zijn persoonlijk, het overdragen kan meestal niet zomaar (zal in de statuten worden bepaald).

Coöperatie is fiscaal vriendelijk

Een coöperatie is fiscaal best vriendelijk. Veelal is er een vrijstelling voor de dividendbelasting (belastingvrij winst uitkeren) en in sommige gevallen kan er (verlengstuk) winst worden uitgekeerd zonder dat de coöperatie over deze winst zelf vennootschapsbelasting moet betalen (de uitgekeerde winst wordt dan afgetrokken van de winst van de coöperatie).

Vragen over dit onderwerp? Bel met onderstaande adviseur(s).


Meer weten van crowdfunding in coöperatieAuteur(s) van crowdfunding in coöperatie


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 13-08-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 23-08-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen