print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscale scan eenmanszaak of VOF?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Inbreng in de BV ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Commanditaire vennootschap

Inleiding

De commanditaire vennootschap (hierna C.V.) is eigenlijk een VOF met geldschieters. Er zijn dus twee soorten eigenaren. De zogenaamde echte ondernemers (beherende vennoten) en de geldschieters (commanditaire of stille vennoten). De geldschieters zijn stille vennoten en mogen dan ook niet namens de C.V. naar buiten treden.

Oprichting

De oprichting is vormvrij, u hoeft dus niet naar een notaris of belastingadviseur. Het is wel verstandig om een contract op te stellen zodat u kunt vaststellen wie wat gaat doen, wat er moet gebeuren bij meningsverschillen, arbeidsongeschiktheid, staking, etc. Daarnaast kan in het contract ook de winstverdeling worden opgenomen. De C.V. moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Van de stille vennoten worden geen gegevens bekendgemaakt. De beherende vennoten zijn geheel aansprakelijk (evenzo als bij de eenmanszaak met privé en zakelijk vermogen) en de stille vennoten enkel voor hun inbreng.

Belastingen

De beherende vennoot moet inkomstenbelasting betalen over zijn winst. Hij moet meestal (digitaal) aangifte omzetbelasting doen en moet inkomstenbelasting betalen. Reserveert u in het eerste jaar ongeveer 30% van uw inkomen hiervoor en ga voor de eerste werkdag naar een administratiekantoor of accountant. Vraag daarnaast een zogenaamde VAR-verklaring aan en schrijf u als ondernemer in bij de Belastingdienst (de C.V.). Als de Belastingdienst u ook ziet als ondernemer, heeft u veelal recht op een extra aftrekpost van ongeveer € 6.000, de zogenaamde ondernemersaftrek. Over de eerste 3 jaar krijgt u ook nog een extra aftrek, de startersaftrek. Daarnaast kunt u middels een fiscale oudedagsreserve pensioen opbouwen en investeringsaftrek claimen. U bent geen werknemer en u bent dus niet verzekerd bij ziekte of werkeloosheid. Overweeg het risico van arbeidsongeschiktheid te verzekeren, dit kan bij particuliere verzekeraars, maar ook bij het UWV. De stille vennoot is geen ondernemer, maar geniet wel winst uit onderneming. De lening valt in box 1, dit heeft tot gevolg dat de rente is belast tegen 52% en bij faillissement van de C.V. de lening kan worden afgeboekt ten laste van het overige box 1 inkomen. Zij hebben geen recht op de ondernemersaftrek, maar wel op investeringsaftrek.

Tip

Een andere optie voor een C.V. is een eenmanszaak met een zogenaamde Tante Agaath lening. Dit is een fiscaal gefacilieerde lening van een derde.

Deel deze pagina

Laatste update op 21-04-2017
Artikel gemaakt op 08-09-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Ondernemer en belastingen Rechtsvormen starter Commanditaire vennootschap

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap