print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscale scan eenmanszaak of VOF?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Inbreng in de BV ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Eenmanszaak

Inleiding

De meeste ondernemers beginnen als eenmanszaak. De redenen hiervoor zijn:

  1. goedkope oprichting;
  2. fiscale faciliteiten;
  3. eenvoudige start.

Bij een eenmanszaak bent u als oprichter geheel zelfstandig en is de "zaak van u".

Goedkope oprichting

Er zijn geen oprichtingsformaliteiten. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (handelsregister) is meestal verplicht. Voor vrije beroepen is inschrijving niet verplicht (voorbeeld advocaten, specialisten, artsen, etc.). De eigenaar is aansprakelijk voor alle handelingen van zijn bedrijf. Privé- en bedrijfsvermogen worden gezien als één. Als uw bedrijf failliet gaat, bent u ook privé failliet. Laat u goed adviseren, met name als u in gemeenschap van goederen gehuwd bent, ook de bezittingen van uw vrouw vallen dan onder het risico van uw bedrijf.

Fiscale faciliteiten

Een eenmanszaak is risicovoller, maar fiscaal een feest. U moet meestal (digitaal) aangifte omzetbelasting doen en u moet inkomstenbelasting betalen. Reserveert u in het eerste jaar ongeveer 30% van uw inkomen hiervoor en ga voor de eerste werkdag naar een administratiekantoor of accountant. Vraag daarnaast een zogenaamde VAR-verklaring aan en schrijf u als ondernemer in bij de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u ook ziet als ondernemer, heeft u veelal recht op een extra aftrekpost van ongeveer € 6.000, de zogenaamde ondernemersaftrek. Over de eerste 3 jaar krijgt u ook nog een extra aftrek, de startersaftrek. Daarnaast kunt u middels een fiscale oudedagsreserve pensioen opbouwen en investeringsaftrek claimen. U bent geen werknemer en u bent dus niet verzekerd bij ziekte of werkeloosheid. Overweeg het risico van arbeidsongeschiktheid te verzekeren, dit kan bij particuliere verzekeraars maar ook bij het UWV.

Eenvoudige start

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel, dan een accountant / belastingadviseur en vervolgens aan de Belastingdienst en u kunt formeel beginnen. De meeste formulieren kunt u vinden via de site van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Wijziging 2014

Met ingang van 2014 moet u de voorovereenkomst aangetekend aan de Belastingdienst versturen. Registreren bij de Belastingdienst is niet meer mogelijk. Vorenstaande komt door de Wet Elektronische Registratie notariële akten. U moet de voorovereenkomst via een aangetekende brief versturen naar:

  • Belastingdienst Heerlen, Postbus 13, 6400 AA Heerlen

Deel deze pagina

Laatste update op 09-06-2017
Artikel gemaakt op 08-09-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Ondernemer en belastingen Rechtsvormen starter Eenmanszaak

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap