print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Rechtsvormen starter

Fiscale scan eenmanszaak of VOF?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Inbreng in de BV ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Vennootschap onder firma

Inleiding

De vennootschap onder firma (of VOF) is eigenlijk een samenwerking tussen 2 of meer eenmanszaken. Het is een samenwerking tussen meerdere vennoten / eigenaren in een bedrijf. Beide eigenaren / vennoten brengen iets in, zoals geld, arbeid of goederen.

Oprichting

Er zijn geen oprichtingseisen, een contract is echter wel verstandig. Bij het opstellen is het verstandig een accountant of belastingadviseur te raadplegen. Ook een notaris kan u prima van dienst zijn. Deze personen hebben modellen op de plank liggen en de kosten bedragen veelal ongeveer € 500. In het contract (akte vennootschap onder firma) moet u naast de namen van de eigenaren en het bedrijf het volgende regelen:

  1. Wat brengen de eigenaren in?
  2. Hoe wordt de winst verdeeld?
  3. Welke handelingen mag men zelfstandig doen en welke gezamenlijk?
  4. Wat spreken de eigenaren af bij ziekte, vakantie, uitbreiding van het bedrijf en vertrek van een eigenaar?

De VOF moet in het handelsregister worden ingeschreven (mits het een bedrijf is). Elke eigenaar is hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van het bedrijf. Dit betekent dat u dus ook aansprakelijk bent voor de handel en wandel van uw partner. Hierbij zal een schuldeiser eerst het vermogen van uw bedrijf moeten aanspreken en pas daarna het privévermogen van de eigenaren of één van de eigenaren. Beperk daarom de zelfstandige bevoegdheid van een vennoot tot bijvoorbeeld € 5.000, schrijf dit in bij het handelsregister zodat u zich hierop kunt beroepen.

Belastingen

Iedere eigenaar / vennoot moet zelfstandig zijn inkomstenbelasting betalen. De VOF zal de BTW en loonbelasting betalen. Voor een verdere toelichting zie onder eenmanszaak.

Deel deze pagina

Laatste update op 16-12-2012
Artikel gemaakt op 08-09-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Ondernemer en belastingen Rechtsvormen starter Vennootschap onder firma

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap