Volg ons op:

Twitter Updates

Vennootschap onder firma

Inleiding

De vennootschap onder firma (of VOF) is eigenlijk een samenwerking tussen 2 of meer eenmanszaken. Het is een samenwerking tussen meerdere vennoten / eigenaren in een bedrijf. Beide eigenaren / vennoten brengen iets in, zoals geld, arbeid of goederen.

Oprichting

Er zijn geen oprichtingseisen, een contract is echter wel verstandig. Bij het opstellen is het verstandig een accountant of belastingadviseur te raadplegen. Ook een notaris kan u prima van dienst zijn. Deze personen hebben modellen op de plank liggen en de kosten bedragen veelal ongeveer € 500. In het contract (akte vennootschap onder firma) moet u naast de namen van de eigenaren en het bedrijf het volgende regelen:

  1. Wat brengen de eigenaren in?
  2. Hoe wordt de winst verdeeld?
  3. Welke handelingen mag men zelfstandig doen en welke gezamenlijk?
  4. Wat spreken de eigenaren af bij ziekte, vakantie, uitbreiding van het bedrijf en vertrek van een eigenaar?

De VOF moet in het handelsregister worden ingeschreven (mits het een bedrijf is). Elke eigenaar is hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van het bedrijf. Dit betekent dat u dus ook aansprakelijk bent voor de handel en wandel van uw partner. Hierbij zal een schuldeiser eerst het vermogen van uw bedrijf moeten aanspreken en pas daarna het privévermogen van de eigenaren of één van de eigenaren. Beperk daarom de zelfstandige bevoegdheid van een vennoot tot bijvoorbeeld € 5.000, schrijf dit in bij het handelsregister zodat u zich hierop kunt beroepen.

Belastingen

Iedere eigenaar / vennoot moet zelfstandig zijn inkomstenbelasting betalen. De VOF zal de BTW en loonbelasting betalen. Voor een verdere toelichting zie onder eenmanszaak.


Auteur(s) van vennootschap onder firma


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 08-09-2005 | Artikel laatst gewijzigd : 16-12-2012

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen