print sitemap zoeken disclaimer contact

Crisis in optiek

Economische crisis in Nederland. Inmiddels zijn we vijf jaar verder sinds de aanvang, het einde is nog niet duidelijk in zicht en Nederland is ‘crisis-moe’. En zeker heeft de crisis zijn tol geëist: de werkloosheid is al decennia lang niet zo hoog geweest, banken zorgen dat het geld slechts één kant op rolt (en u kunt wel bedenken welke) en daardoor blijven investeringen ook uit en tenslotte is daar ook de overheid die zich drukker lijkt te maken om het begrotingstekort dan om de economie.

Maar is er ook een zonnige kant aan de huidige situatie? Biedt deze financiële crisis ook kansen en uitdagingen?

Mijns inziens zorgt deze crisis voor het scheiden van kaf en koren. Dat is mooi voor het koren, maar hoe zorgt u nu dat u niet tot het kaf gaat behoren? Hoe bewerkstelligt u dat uitdagingen en kansen uw kant op komen? Ik ben geen goeroe die u mooie verhalen vertelt dat deze crisis zo goed voor u is en dat dit zoveel nieuwe mogelijkheden biedt. Een crisis is namelijk helemaal niet leuk. U kunt er echter wel iets aan doen om die crisis minder hard te laten aankomen. Door zelf de mouwen op te stropen en hard te werken aan die zaken die heel waarschijnlijk in de goeie tijden minder tot weinig aandacht kregen, namelijk goed kijken naar de cijfers. Zorg ervoor dat u de boekhouding en administratie op orde heeft. En dat wil niet zeggen dat u netjes alle rekeningen hebt betaald. Het gaat hierbij om het bijhouden van de boekhouding zodat u continue inzicht hebt in uw situatie. U kunt dan tijdig inspelen op wijzigingen. Hiermee kunt u de kosten beter beheersen, de omzet vergroten en derhalve sturen op cijfers.

Kansen liggen er ook in schaalvergroting. Met de uitbreiding van het aantal zaken bespaart u overheadkosten, waardoor een beter rendement kan worden behaald. Het aantal optiekzaken dat te koop komt stijgt, derhalve keus genoeg. En tenslotte zou financiering hiervan moeten lukken door toch gebruik te maken van die mogelijkheid die iedereen inmiddels wel kent, maar als voor hem of haar niet mogelijk geacht, namelijk crowdfunding. Natuurlijk kunt u bij de bank aankloppen, maar probeer toch eens creatief hiermee om te gaan.

Ook is het mogelijk optimaal gebruik te maken van fiscale regelingen en structuren. De beoordeling van toepassing van de werkkostenregeling bijvoorbeeld zou wel eens fiscaal voordeel op kunnen leveren. En ik kom nog regelmatig tegen dat uw collega nog in een eenmanszaak of vennootschap onder firma zijn beroep uitoefent, terwijl dit fiscaal gezien beter vanuit een besloten vennootschap kan gebeuren.

Waarom laat u niet eens een fiscale scan van uw onderneming uitvoeren? De kans is groot dat dit voor u nieuwe kansen biedt. Ik laat u graag weten wat dit in uw geval inhoudt.

Eén uitdaging kan ik u wel bieden: kom eens langs voor een uitdagend gesprek om uw situatie eens van een andere kant te bekijken.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Optiek en fiscus Crisis in optiek

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap