print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Medici en rechtsvorm

Medicus en B.V.

Sommige cliënten van ons kantoor oefenen hun zelfstandig beroep uit in de vorm van een B.V. De reden is vaak van financiële aard (lager belastingtarief) of van juridische aard (scheiding tussen privé en zakelijk vermogen).

De rechtsvorm B.V. heeft een aantal voordelen:

 1. Scheiding tussen privé en zakelijk vermogen.
 2. Lager belastingtarief (mits niet alle winst nodig is om van te leven).
 3. Toepassen pensioen in eigen beheer (naast bedrijfspensioenfonds).
 4. Toepassen levensloopregeling (soort VUT).
 5. Belonen kinderen en / of partner.
 6. Scheiding bedrijfspand van onderneming (onderneming goedkoper maken voor overname).
 7. Bedrijfsopvolging eenvoudiger en fiscaal vriendelijker.

Aansprakelijkheid

Een aandeelhouder van een B.V. is beperkt (maximaal € 18.000) aansprakelijk voor schulden van de B.V. (onderneming). Een bestuurder van de B.V. die normaal zijn werk doet, is ook niet aansprakelijk voor schulden van de B.V. Aandachtspunten zijn:

 1. Tijdig melden als u geen belasting kunt betalen.
 2. Geen rare dingen doen (kennelijk onbehoorlijk bestuur).
 3. Niet privé meetekenen voor schulden van de B.V. (borg).
 4. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Wanneer naar B.V.?

Er zijn geen algemene regels wanneer een B.V. financieel aantrekkelijk is. Als de volgende drie feiten op u van toepassing zijn, is het verstandig een inbreng in de B.V. te overwegen:

 1. Ik heb niet alle winst nodig om van te leven.
 2. Ik wil een scheiding aanbrengen tussen mijn privé en zakelijk vermogen.
 3. Ik wil graag eerder met pensioen of eerdaags mijn praktijk verkopen.

Eenmanszaak en B.V.

Bij een eenmanszaak wordt voor de aansprakelijkheid het privévermogen en het ondernemingsvermogen op "één hoop" gegooid. Bij een aansprakelijkheidsstelling van de onderneming is het privévermogen van de medicus mede aansprakelijk. Privé schuldeisers kunnen zich ook verhalen op het zakelijk vermogen, het werkt dus beide kanten op. Als u in gemeenschap van goederen gehuwd bent, kan zelfs uw partner de aansprakelijkheid op haar bordje krijgen.

Maatschap en B.V.

Bij een maatschap wordt de aansprakelijkheid enigszins beperkt. De maten (medici) zijn voor gelijke delen voor zakelijke schulden aansprakelijk.

Vennootschap onder firma en B.V.

Bij een vennootschap onder firma (VOF) zijn alle maten hoofdelijk voor het geheel aansprakelijk. De aansprakelijk gestelde vennoot krijgt wel een vordering op de overige vennoten (regresvordering). De aansprakelijkheid is hier dus ruimer dan bij de maatschap. De meeste medici zullen geen VOF hebben omdat zij geen producten verkopen.

Meer weten van medicus en bv

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 19-08-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Medicus en fiscus Medici en rechtsvorm Medicus en BV

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap