print sitemap zoeken disclaimer contact

Kerstcadeau 2004

07-12-2004

Kerstcadeau 2004

Vrolijk kerstfeest met de fiscus 

De fiscale douceurtjes voor kerstgeschenken zijn de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. Maar met een beetje creativiteit laat u de fiscus meebetalen aan het cadeau voor uw werknemers. Twaalf tips over kerstpakketten en -geschenken.

Kerstpakket

In 2003 wilde de Belastingdienst de fiscale regeling van het kerstpakket afschaffen. Onder luid protest van werkgevers en werknemers mag het kerstpakket weer onbelast aan de werknemer gegeven worden. Dat geldt voor pakketten met een maximale waarde van € 35. Weliswaar sober, maar toch. De werkgever moet hierover wel 15 procent loonbelasting afdragen. Wilt u uw medewerkers royaal bedelen, dan wil de Belastingdienst ook mee profiteren. Bij een cadeau van € 100 moet u € 51 aan loonbelasting betalen, dit is niet aantrekkelijk.

Vermijd loonbelasting op kerstpakket

U kunt de loonbelastingheffing op de kerstpakketten vermijden als u het pakket via de Personeelsvereniging (PV) geeft. Die mag namelijk onbelast kerstpakketten verstrekken. Als voorwaarde geldt dat de werkgever niet meer aan de PV bijdraagt dan de werknemer. Kijk wel uit met deze route. Een PV mag niet fungeren als een simpel doorgeefluik. Daarbij is de BTW op het kerstpakket via deze weg niet terugvorderbaar.

Kerstpakket zelfstandige

Kistje wijn voor de klant

U kunt uw relaties in de bloemetjes zetten met bijvoorbeeld een kistje wijn. Hoofdregel is dat u als eigenaar van een eenmanszaak, firmant in een VOF of als DGA in een BV alle representatiekosten in aftrek brengt, en € 1.600 per jaar bij de winst op telt. In 2005 wordt die bijtelling verhoogd naar € 4.000. Of u kunt er voor kiezen de representatiekosten voor 90 procent in aftrek te brengen van de winst, als dit voordeliger is dan de eerste variant. Dat is ongeacht de hoeveelheid relatiegeschenken en de prijs daarvan. In 2005 wordt de aftrek beperkt tot 75 procent van de gemaakte representatiekosten.


Geschenken 

Geschenken met ideële waarde bij een feestdag of jubileum, dus ook met Kerst, kunt u geheel onbelast schenken. Denk aan de vulpen met inscriptie of een verguld peper- en zoutstel. De grens tussen de ideële en de commerciële waarde ligt niet vast. Dat maakt de toepassing van de regel ook situatie-afhankelijk. Bij een werknemer met een lange staat van dienst in uw bedrijf zal de fiscus minder snel piepen bij een duur cadeau dan bij een uitzendkracht die twee dagen bij u heeft gewerkt. 

Een computer in 2005

De PC privé-regeling is afgeschaft, maar in januari 2005 komt er een andere regeling voor in de plaats. U mag dan uitsluitend een pc verstrekken voor zakelijk gebruik. Het privé-gebruik mag niet meer zijn dan 10 procent en volgens de fiscale regeltjes moet de werknemer u betalen voor het privé-gebruik. U moet aannemelijk maken dat de werknemer de computer echt voor zijn werk nodig heeft. Ook de internetaansluitingen kunnen bij vrijwel uitsluitend zakelijk gebruik onbelast worden vergoed. Wanneer de PC uw eigendom blijft, kunt u over deze investering fiscaal afschrijven en de betaalde BTW terugvragen.

Sporten met de kerst

Sporten is gezond, dat vindt de Belastingdienst ook. U mag daarom een fitnessvergoeding geven aan uw werknemers, mits de werknemers voor 90 procent onder werktijd sporten en de regeling voor vrijwel alle werknemers openstaat. Richt dus nog voor de kerst een fitnessruimte in en geef al uw medewerkers een uur per week fitness cadeau. Heeft u geen ruimte voor eigen toestellen op de zaak, dan mag u ook een abonnement vergoeden op een sportschool. Ook hier geldt dat de werknemers er in werktijd gebruik van moeten maken.

Fiets van de zaak

Om uw werknemers fit te houden kunt u een fiets onder de kerstboom leggen. Eens per drie jaar mag u een fiets met een maximale waarde van € 749 inclusief BTW verstrekken. U moet dan wel € 68 bij het loon van de ontvanger optellen. En de werknemer moet meer de helft van de werkdagen op de fiets naar het werk. Bij tegenwind: een fiets met hulpmotor mag ook (mits de prijs onder die € 749 ligt).

Producten uit het eigen bedrijf

Geldlening

Bonus of kerstgratificatie

Een bonus of een kerstgratificatie, lees: een zak met geld, wordt normaal belast, derhalve salaris ! 

Kerstdiner, kerstfeest of kerstreis met de zaak

Geeft u een uitbundig kerstdiner? Let even op, want slechts een deel van de kosten is fiscaal aftrekbaar. De kosten voor een kerstdiner of kerstreis vallen onder de regeling voor personeelsfeesten en reizen. De kosten per werknemer (inclusief eventuele partner) mogen niet hoger zijn dan € 340 per jaar zonder dat het belast loon voor de werknemer oplevert. Een andere voorwaarde is dat u minstens driekwart van de werknemers moet uitnodigen. Combineert u toevallig het feest met uw jubileum dan mag u onbelast € 454 uittrekken per werknemer (inclusief eventuele partner). Komt u boven het maximumbedrag uit dan is dat belast loon waarop loonheffing en premies werknemersverzekeringen wordt ingehouden. Bij een kerstdiner loopt dat zo'n vaart niet. Uw werknemers zouden flink moeten dooreten willen zij aan het bedrag van € 340  komen.

7 december 2004
mr D.J.B. Jongbloed

Medewerkers van wie u weet dat zij het financieel moeilijk hebben of krijgen, mag u een renteloze of laagrentende geldlening geven. Het rente-voordeel ziet de fiscus als belast loon. Maar wanneer die werknemer een lening kan gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van een huis, dan is het rente-voordeel onbelast. Hiervoor heeft u schriftelijke bewijzen als kopieën van nota's van de aannemer en dergelijke nodig. Werknemers mogen producten uit het eigen bedrijf met 20 procent korting kopen. De korting wordt berekend over de consumentenprijs inclusief BTW. Het maakt dus niet uit of de werknemer bij de fabriek of bij de winkel werkt. Ook geldt als grens dat u per werknemer en per jaar niet meer dan € 450 korting mag geven. Werknemers mogen die jaarlijkse korting over drie jaren opsparen (€ 1.350).

Zelfstandigen (eenmanszaak, VOF, maatschap, etc.) hebben pech. Die mogen zichzelf geen fiscaal voordelig kerstpakket geven: geen aftrekposten en geen BTW terugvragen. Doet u dat wel, dan beschouwt de Belastingdienst dat als een privé-opname. Kerstpakketten voor klanten kunt u wegschrijven als representatiekosten. Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat zo'n pakket blijft liggen. Feitelijk is het een privé-opname als u het pakket zelf mee naar huis neemt.

Terug

Deel deze pagina

Laatste update op 05-11-2009
Artikel gemaakt op 05-11-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscale nieuws 2004 Kerstcadeau 2004

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap