print sitemap zoeken disclaimer contact

Kennisbox in de vennootschapsbelasting

Cyprusconstructie van de lage landen

Innovatie is voor dure (loon)landen als Nederland cruciaal. Er zijn in Nederland zo’n 1.500 subsidiemogelijkheden voor ondernemers. Dit zijn met name subsidies voor milieu, scholing en innovatie. De weg vinden in dit oerwoud kan door zoeken in google of via diverse gespecialiseerde bedrijven.

De PVDA komt met een geweldig plan, een kennisbox in de VPB waardoor innoverende bedrijven geen 30% VPB betalen maar slechts 10%. Omdat ook het CDA en de VVD over dit plan positief zijn, is er een redelijke kans van slagen. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de nieuwe kennisbox, die gaat er dus in 2007 wel komen.

Het Belastingplan 2006 gaat de goede richting op, edoch nog niet ver genoeg. Zoals ook het VNO – NCW heeft voorgesteld moet er meer gebeuren. Nederland moet het tarief voor bedrijven (vennootschapsbelasting) verlagen tot zo’n 25% en daarnaast is het verstandig innoverende bedrijven verder te stimuleren. In navolging hierop heeft de regering besloten de WBSO per 2006 eenvoudiger te maken. We worden weer meer en meer een kennisland.

De kennisbox

Nu worden onderzoekskosten direct ten laste van de winst gebracht. Als het onderzoek een geweldig product oplevert met octrooi of patent, moet men de kosten terugnemen en activeren.

Er zijn twee opties:

  1. Niet activeren en opbrengst patent of octrooi is belast tegen 30%.
  2. Wel activeren en opbrengst patent of octrooi is belast tegen 10%.

Cyprus-constructies voor patenten of octrooien zijn hiermee niet meer direct noodzakelijk. Nu hopen dat er geld is om dit plan binnen de begroting te financieren.


Datum : 7 november 2005, aangepast 26 december 2005
Bron: Tweede Kamer 19 december 2005

 

Deel deze pagina

Laatste update op 29-12-2012
Artikel gemaakt op 07-11-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2006 Octrooi en patent en belastingconstructie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap