print sitemap zoeken disclaimer contact

BTW-vrij wonen voor ondernemers?

Wetgeving aangepast per 1 januari 2007

Door het in werking treden van het wetsvoorstel “Werken aan winst” per 1 januari 2007 is er alweer een eind gekomen aan het BTW-vrij wonen voor ondernemers. Door onderstaande uitspraak van het Hof van Justitie was dit in 2005 en 2006 wel mogelijk. Echter niet getreurd. Door de wetswijziging per 1 januari 2007 is de regeling nu nog steeds voordeliger dan in het verleden. De BTW-aftrek voor het door de onderneming gebruikte deel van de woning hoeft in principe niet terugbetaald te worden en er blijft natuurlijk een aanzienlijk financieringsvoordeel doordat de BTW over het privédeel in 10 jaarlijkse termijnen terugbetaald moet worden, terwijl u de teruggaaf in die 10 jaar lekker laat renderen.

De BTW op een nieuwbouwwoning is geheel terug te vragen op het moment dat deze in rekening wordt gebracht. De ondernemer moet dan wel de woning voor de BTW tot zijn ondernemingsvermogen rekenen. Vervolgens dient er een splitsing gemaakt te worden voor het deel van de woning dat door de onderneming wordt gebruikt, en het deel dat privé wordt gebruikt. De BTW-aftrek over het ondernemingsdeel hoeft niet terug te worden betaald zolang u meer dan 10 jaar deze ruimte van de woning voor de onderneming blijft gebruiken. De BTW op het privédeel van de woning dient in 10 jaarlijkse termijnen aan de Belastingdienst terugbetaald te worden. U dient dit in de laatste aangifte omzetbelasting van ieder jaar mee te nemen.

Het terugvragen van de BTW geldt uiteraard alleen voor BTW-ondernemers. Als de ondernemer gehuwd is of een fiscaal partner heeft én de woning gezamenlijk bezit is, kan in eerste instantie maar de helft van de BTW worden teruggevraagd. Om de volledige BTW terug te krijgen dient de partner tevens als BTW-ondernemer te worden aangemerkt. Dit kan bereikt worden door de partner voor de BTW haar deel van de woning te verhuren aan de onderneming en te opteren voor belaste verhuur. Ingeval er sprake is van een huwelijk met huwelijkse voorwaarden en de woning op naam staat van de BTW-ondernemer kan direct alle BTW teruggevraagd worden.

Voor de volledigheid hebben wij onderstaande nu achterhaalde tekst laten staan.


 

Vraag de BTW op je nieuwbouwwoning nu nog terug

Op 14 juli 2005 heeft de hoogste Europese rechter uitspraak gedaan in de zogenaamde Charles / Charles-Tijmens zaak. Op grond van deze uitspraak is het mogelijk de BTW terug te vragen over de eigen woning als deze woning tevens door de onderneming wordt gebruikt. Hoe staat het er een jaar later voor?

Uitspraak Europees Hof

Het Europese Hof van Justitie heeft vorig jaar uitspraak gedaan dat een ondernemer, die zijn eigen woning ook gebruikt voor zijn onderneming, de volledige BTW op deze woning als vooraftrek mag verrekenen. Volgens de Nederlandse wetgeving was dit niet mogelijk. De Nederlandse wetgever is hiermee overruled door de Europese uitspraak. De Nederlandse wet zal op één of andere manier moeten worden aangepast zonder dat zij de Europese regelgeving aantast.

BTW-vrij wonen

Om voor BTW-aftrek in aanmerking te komen, moet je voor de omzetbelasting aangemerkt worden als ondernemer of moet je als directeur-grootaandeelhouder BTW-plichtig zijn. Daarnaast moet je een nieuwbouwwoning aan het bouwen zijn die ook door je onderneming gebruikt zal worden. Alleen op een nieuwbouwwoning wordt door de aannemer omzetbelasting in rekening gebracht. Door de woning voor de omzetbelasting tot je ondernemingsvermogen te rekenen kun je alle BTW terugvragen. Voor de inkomstenbelasting blijft de woning gewoon volledig als eigen woning gelden. De omzetbelasting is een consumptiebelasting. De particuliere gebruiker zal uiteindelijk de omzetbelasting betalen. Normaal gesproken zal het privégebruik van de woning op één of andere manier belast moeten worden voor de omzetbelasting. Doordat de Nederlandse overheid de wet nog steeds niet heeft aangepast, gebeurt dit niet en kan je de woning nu nog volledig BTW-vrij bewonen.

Wetswijziging op komst!

De overheid is al meer dan een jaar bezig om te bekijken hoe ze het privégebruik willen gaan belasten. Uit parlementaire vragen is onlangs gebleken dat de wetwijziging zeker nog tot het einde van dit jaar op zich laat wachten. Hoe de wetswijziging eruit gaat zien is nog gissen. Eén van de mogelijkheden is dat het privégebruik voor een bepaalde periode jaarlijks zal worden belast. De kans dat de wetswijziging terugwerkende kracht zal hebben is erg klein.

Wat te doen tot die tijd?

Als je als ondernemer op dit moment een woning aan het bouwen bent, vraag dan altijd de omzetbelasting volledig terug. Laat je wel adviseren door een specialist. Zolang er nog geen wetswijziging is die het privégebruik zal belasten kun je BTW-vrij wonen. Als na de wetswijziging het privégebruik wel belast wordt, zul je waarschijnlijk een deel van de teruggevraagde BTW jaarlijks terug moeten betalen. Dat is natuurlijk minder voordelig dan het BTW-vrij wonen maar er blijft een aanzienlijk financieringsvoordeel bestaan over een aantal jaren.


Datum: augustus 2006 / 1 februari 2007


Deel deze pagina

Laatste update op 30-12-2012
Artikel gemaakt op 17-09-2006
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2006 BTW vrij wonen voor ondernemers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap